Sugerează cineva pe Facebook să-ți întrebi șeful cât s-ar lupta să te păstreze dacă l-ai anunța că vrei să pleci. Eu nu-ți recomand să faci cascadoria asta sinucigașă pentru că, dacă managerul tău nu este vreun novice în ale funcționării organizației, nu-i lași deloc loc de întors. Are doar două variante mari și late…
Răspunsul cinstit, corect și fără echivoc este că nu se va lupta nici măcar un pic pentru că dacă vrei să pleci ai s-o faci până la urmă și cu cât stai mai mult prin firmă înainte să dispari, cu atât mai puțin productiv și frustrat o să fii.
Implicarea ta o să scadă la zero, aportul la proiectele pe termen mediu și lung la fel pentru că în mintea ta ești deja dus. Îți vei descuraja colegii prin atitudine chiar dacă ei nu știu că ești pe picior de plecare și te vei ocupa 80% din timp cu găsirea unui nou job.
Răspunsul necinstit, parșiv și aburitor este așa zisa luptă pentru a te păstra care se materializează de obicei într-o contraofertă. De ce nu ar trebui să iei niciodată în calcul o contraofertă?
Pentru că angajatorul tău prezent știe că:
Nu mai prezinți încredere
Din moment ce te-ai culcat cu dușmanul o dată o poți face și a doua sau a noua oară pentru că deja te-ai obișnuit, prin urmare orice întârziere sau învoire va fi privită cu suspiciune.
Nu vei mai primi informațiile sensibile pentru că, deși ai rămas pe loc, toată lumea știe că ai putea dispărea din peisaj oricând și nimeni nu vrea să riște să știi mai mult decât trebuie la plecare. Din același motiv nu vei mai fi inclus în rezolvarea inițiativelor extrem de importante sau cu bătaie lungă.
L-ai șantajat
Contraoferta vine nu pentru că ești Făt Frumos cel Lăcrămos sau de neînlocuit, ci pentru că este mai simplu și mai ieftin să fii păstrat decât lăsat să pleci.
În plus cei mai mulți șefi și patroni sunt destul de orgolioși ca să investească niște bani să te țină pe loc numai pentru a te da afară, mai târziu, în condițiile lor, a se bucura de cât de mult ți-au complicat viața și cum ți-au demonstrat până la urmă cine-i mai tare.
Nu va mai investi nici un bănuț în dezvoltarea ta personală
După ce ai anunțat că pleci și apoi accepți contraoferta angajatorului tău prezent nu vei mai fi niciodată pe lista participanților la traininguri sau conferințe.
În măsura în care nu va fi vital, vei fi sărit chiar de la cursurile interne și nu vei mai beneficia de ”on the job” coaching sau mentoring pentru că ești deja un paria, ai doar prezent, nu și viitor.
Pentru că angajatorul tău potențial sau firma de recrutare cu care ai bătut deja palma te vor considera:
Superficial, neserios, indecis, lipsit de etică și prin urmare indezirabil, cu circumstanțe agravante dacă nu mai răspunzi la telefoane, mail-uri sau la alte încercări de a lua legătura cu tine.
Nu te vor mai vedea niciodată ca potențial candidat și te vor pune pe lista lor neagră pe care, nu de puține ori, recrutorii o împărtășesc cu colegii lor de industrie.
Vor spune oricui în ce fel le-ai încurcat socotelile iar brandul tău personal și reputația vor avea de suferit serios într-o lume a angajatorilor care devine tot mai mică pe zi ce trece.
Nu în ultimul rând pentru că:
80% dintre cei care au acceptat o contraofertă nu mai lucrează în aceeași companie peste un an.
Motivele care te-au făcut să te gândești că vrei să pleci, presupunând că nu ești un ”jumping frog” care pentru 200 de lei în plus pe lună te duci oriunde, există-n continuare și te vor afecta la fel de tare ca și până acum.
Prin urmare dacă ai decis să pleci, pleacă fără să te mai uiți înapoi. Nu-i recomandabil să otrăvești fântânile în urma ta, așa că străduiește-te, pe cât posibil, să rămâi în relații amiabile cu fostul angajator.
Asta presupune să le mulțumești politicos pentru contraofertă, să le spui că ești onorat de aprecierea lor și că ai decis să-ți urmezi visul, pasiunea și norocul în altă parte.