A venit vremea, chiar și pe meleagurile mioritice să te apuci de produs conținut. Nu orice cârpăceala e destul de bună. Nu e deloc simplu să pui în fața cititorului tău povești captivante care să-l facă să reacționeze.
Oamenii de business din alte țari, cu ceva mai multă experiență în producția și distribuția de conținut, spun că brandul companiei tinde să se confunde cu poveștile pe care le spune.
Că fără să comunici și altfel decât prin mesaje publicitare devine aproape imposibil să te diferențiezi, deoarece dacă nu oferi publicului ceva util, care rezolvă problemele celui care citește, nu primești atenție.
Ei știu foarte bine că omul zilelor noastre este asaltat de informație, că nu are timp, că scanează orice text folosindu-și jumătate de ochi și 10% din creier pentru că mai vrea să rezolve șapte chestiuni în paralel.
Și totuși scriu. Conținut de calitate! Pentru că au ceva de spus.
La noi în cartier, p-aici prin România, profesioniștii din PR care produc articole insipide pentru clienții lor, nici nu-și mai bat capul să facă și conținut propriu. Li se pare mai deștept să fie neinspirați pe banii altora, decât să fie geniali promovându-și verbul.
Așa se face că ajungi, destul de frecvent, în situația ciudată în care trebuie să alegi dacă lucrezi sau nu cu un scrib de articole, sau mesaje de promovare, despre care habar n-ai cum se exprimă când e el însuși.
Din paleta scuzelor absurde pe care ți le oferă cu generozitate cei care nu scriu pentru ei, deși le-ar face extrem de bine atât la brandul personal cât și la creșterea afacerii lor, amintesc doar câteva:
- nu am timp
- nu știu exact ce să subiecte să abordez
- habar n-am ce profit mi-ar aduce
- mi-e teamă că o dau de gard și spun vreo nespusă
- aștept să treacă moda asta cu specialiști și branduri care zic povești
- mi-e greu să scriu pe înțelesul generațiilor care vin
Lăsând pretextele deoparte să vedem ce conținut consumă publicul de afară, conținut pe care l-ar putea consuma și românii dacă l-ar găsi pe undeva:
De calitate
Definește-ți o strategie care să te ajute să identifici despre ce are sens să scrii. Fă-ți un plan editorial, străduiește-te să-l respecți. Documentează-te înainte să dai cu fraze-n populație. Citește mult ca să știi ce comunică industria, competiția, specialiștii cu influență.
Original
Spune în felul tău lucruri folositoare pentru cei care te citesc. Revărsarea frustrărilor proprii este neproductivă pentru că nu interesează pe nimeni, abține-te oricât de tare îți vine să le publici.
Preluarea fără discernământ a unor texte luate de undeva de pe afară, prost traduse și inabil însăilate nu-ți va aduce cititorii pe care-i vrei.
Ba chiar imaginea ta s-ar putea deteriora, măcar în ochii celor puțini, care văd atât de unde ai ”împrumutat” conținut, precum și cât ești de rudimentar când îl transformi în panseuri personale.
Relevant
Nevoile de informare, de idei noi, de rețete de succes, de practici utile diferă de la un segment de public la altul. E musai să-ți cunoști foarte bine audiența ca să poți transmite mesaje adaptate preocupărilor cititorilor tăi.
Cu cât ești mai specific în abordare cu atât brandul tău personal va fi mai precis conturat în percepția publică.
Aplicabil
Oamenii caută soluții pentru ce-i doare pe ei, nu pentru ce te preocupă pe tine așa că fă tot posibilul să evidențiezi ce le recomanzi să pună-n practică.
Cu cât ceea ce le povestești este clar, simplu de aplicat în activitatea lor, cu atât mai mult vor aprecia efortul pe care-l faci ca să le transmiți practici utile.
Scris de pricepuți care-și exprimă coerent ideile
Nu lăsa angajați lipsiți de experiență, talent sau motivație să scrie în locul tău. Fie o să ajungi să-ți legi numele de scrieri deplorabile, fie o să fii nevoit să refaci complet materialele investind astfel prea mult timp, generând frustrare și complicându-ți inutil lista de teme de rezolvat.
Dacă ai decis să pui mâna pe condei, să-ți faci cunoscută povestea, scrie simplu, relaxat, așa cum vorbești. Nu te transforma într-un difuzor de platitudini doar pentru că nu vrei să fii contrazis sau contestat. Orice ai spune va exista cineva care crede invers, așa că vezi-ți de treabă liniștit.
Străduiește-te să-ți transmiți cu pasiune punctul de vedere dacă bănuiești că merită ascultat sau dacă ești convins că educă, amuză sau inspiră audiența.
Fii concis. Nu bate câmpii, nu amesteca prea multe mesaje într-un singur articol pentru că sunt greu de urmărit. Trage concluzii, amintește-i omului înainte să-l lași să proceseze singur ce i-ai spus, ce ar putea să facă imediat după ce a terminat de citit articolul tău.
Ca să nu mă înec precum conlocuitorul la mal, zicând una și făcând invers, iată pe scurt ce-ți sugerez în acest articol:
- Scrie cât mai des
- Fă conținut de calitate
- Promovează-te inteligent
- Fii tu însuți