Cultura companiei reflectă personalitatea CEO-ului

Conducători care sunt de mulți ani în funcție se plâng de disfuncțiile culturale ale organizației lor ca și când nu ei ar fi fost la butoane și responsabili cu implementarea inițiativelor strategice necesare.

Se uită cu reproș în priviri la linia a doua de manageri ca și când acolo ar putea fi cauza problemei. Și touși ce altceva modelează mai mult cultura unei companii în afară  de felul cum se comportă liderii ei? Nimic!

Deci, dragă șefule mare, tare și vocal:

Există competiție internă în organizație care te împiedică să răspunzi rapid și flexibil cerințelor pieței pentru că ai încurajat-o.

Oamenii tăi nu gândesc mai departe de vârful nasului și nu se duc la WC fără să-ți ceară voie pentru că așa au înțeles că-ți place să se comporte.

Echipele tale își folosesc bugetele și informațiile în lupta internă pentru că ai închis mereu ochii și i-ai lăsat să consume aiurea resursele limitate în loc să canalizezi eforturile spre satisfacerea clienților sau dezvoltarea companiei.

Te deranjează lipsa de inițiativă și inerția. Trebuie să muncești 14 ore pe zi pentru că nimeni nu ia decizii fără tine.

Nu se rezolvă nimic dacă nu te ocupi personal de cele mai mărunte detalii.

Chiar dacă ceri imperativ ca două departamente să colaboreze nu se întâmplă. Oportunitățile cele mai evidente trec neobservate.

Ai permis ba chiar ai încurajat lipsa de inițiativă pentru că nimic din ce a venit de la ceilalți nu ți-a mirosit a bine și ai simțit nevoia să modifici totul cu mânuța ta.

Tot tu ai fost cel care s-a făcut că nu vede conflictele neproductive și nesfârșite pentru că ți-au servit intereselor de moment.

Ai refuzat să iei în considerare oportunitățile semnalate de altcineva decât de tine, așa că nimeni nu se mai preocupă de dezvoltare, îmbunătățire sau inovație.

Oamenii tăi nu înțeleg ce este responsabilitatea, dar sunt campioni la aruncat pisica moartă în grădinile vecine.

Veștile proste nu ajung niciodată la tine dacă nu pui 100 de întrebări.

Mâncătoria și bârfa sunt la ordinea zilei. Toate conflictele sunt personale. Compania e organizată pe bisericuțe.

Nu ai fost niciodată capabil să desemnezi sarcini clare. Când treaba a mers prost ai preferat să plătești polițe decât să analizezi cauzele reale și să încurajezi soluțiile optime.

Ai împușcat mereu mesagerul astfel încât nimeni nu-ți mai aduce veștile proaste și toți te lasă să trăiești în lumea ta imaginară.

Nu ai făcut niciodată diferența între persoană și performanțele ei și ai folosit mai mult judecățile de valoare decât feedback-ul.

Ți-au folosit găștile pentru că au fost mai simplu de controlat și de intoxicat cu informații false.

Acum crezi că ai vrea să schimbi toate astea și nu știi de unde să începi. Cultura companiei reflectă personalitatea CEO-ului.

Dacă se mai poate face ceva, foarte probabil nu, schimbarea ar începe cu tine! Nu te-ai gândit la asta, nu-i așa?