Micro managerul nu este chiar atât de tâmpit pe cât pare la prima vedere. A ajuns să conducă o echipă sau o companie pentru că, la un moment dat, a fost cel mai bun din clasă pe post de simplu executant.
De acolo i se și trage și încrederea absolută pe care o are în propria capacitate de a face, cu mânuța lui, cele mai bune lucruri.
Această stare de fapt îl face să întrerupă orice activitate care merge bine sau foarte bine, dar se desfășoară altfel decât i se pare lui corect.
Rezultatele nu sunt niciodată preocuparea de căpătâi a acestui specimen, ci nevoia de control absolut inclusiv asupra detaliilor complet nesemnificative.
Cauzele acestei atitudini sunt frica de greșeală, nesiguranța cronică, lipsa de încredere în exactitatea propriilor judecăți și în buna credință a coechipierilor.
Scopul lui este să nu pară incompetent, insensibil, incapabil sau uman pentru că autoritatea și imaginea lui ar avea de suferit.
Trăiește permanent cu teama că dușmanii fără număr îi vânează poziția, statutul sau scaunul.
Experiența insuficientă la cârma instituției combinată cu narcisismul fostului premiant, cu capacitatea de se izola în lumea lui de vis și de a ignora orice fel de emoție constructivă, îl conduc pe micro manager către următoarele principii de lucru:
Șeful are întotdeauna dreptate
Este foarte sensibil la aprecierile mai marilor lui. Asta îl face mai degrabă obedient decât eficace.
Va prefera să accepte tot ce vine de sus pentru că astfel reușește să se afirme. În graba de a demonstra că poate să facă iute și exact ce zice stăpânirea va ignora grațios realitatea, obiectivele strategice sau valorile firmei fără nicio tresărire.
Relația cu subalternii înseamnă din partea lor supunere absolută. Nu-i plac întrebările. Nici îndoielile. Cei care nu reacționează imediat sunt fie slab pregătiți fie rău intenționați.
Când este contrazis vehement va face pasul înapoi destul de rapid fără să uite să se răzbune când vine momentul potrivit pe persoana care a îndrăznit să-l înfrunte.
În funcție de cât de tare l-a afectat contestarea autorității fie va elimina complet contestatarul fie îi va face viața un iad prin șicane repetate.
Pentru că este centrul universului nu va accepta niciodată că oamenii din subordinea lui ar putea avea idei constructive sau ar fi preocupați de bunul mers și de rezultatele companiei.
De asta ia totul personal. Ești cu el sau împotriva lui. A treia variantă nu există!!
O să vorbim despre celelalte principii ale micro managerului în posturile viitoare. Până atunci să le trecem în revistă:
Subalternul nu e în stare să facă nimic ca lumea de unul singur
Controlul absolut este cheia succesului
Dezvoltarea oamenilor înseamnă bani aruncați pe fereastră
Trebuie să faci ce zice popa, nu ce face el
Angajatul lucrează pentru lider, nu pentru companie
Dacă te confrunți la job-ul tău cu un micro manager și te simți furios, frustrat și ignorat scrie-mi te rog și te voi ajuta să găsești o soluție.