Ferește-te să concediezi ca un nesimțit

De când e plin pământul de contracte de muncă cu durată determinată, care se prelungesc oricâți ani are nevoie angajatorul, permit șantajul cvasi permanent de tip nu-ți mai prelungesc contractul începând de mâine, aud și văd concedieri de vis.

Un exemplu ar fi telefonul pe 1 ale lunii de la CEO care te întreabă ce mai faci. Răspunzi că ești la birou și trebăluiești diverse. Iar el, plecat din localitate, îți spune că nu ți-a mai prelungit contractul și nici nu intenționează să o facă. Prin urmare îți recomandă călduros să-ți vezi de drumul tău, oricare ar fi el.

Înainte să te sune pe tine a vorbit cu securitatea care este la ușa biroului și cu administrativul care e tot la ușă. Ei așteaptă să predai computer, telefon și ce mai ai pe semnătură de la companie.

Alt nesimțit sau același nu prelungește contractele femeilor care au rămas însărcinate sau a angajaților care au și păreri emanate de propria gândire.

Iată doar câteva chestiuni pe care ar trebui să le faci dacă ești un manager care-și merită numele atunci când vrei să concediezi pe cineva, indiferent cât de beton stai din punct de vedere legal…

Nu trimite doar o hârtie pentru că oamenii au nevoie și merită un feedback față-n față despre ce te-a făcut să iei această decizie.

Poate că nu-ți place sau nu te țin balamalele să porți această discuție dar nu merge s-o eviți pentru că cei care rămân vor pricepe că ești slab și preferi să te dai la fund în loc să-ți asumi responsabilitățile.

Nu te ascunde în spatele tehnologiei pentru că nu faci decât să demonstrezi că ești un laș care nu are responsabilitatea deciziei luate și nici curajul să o pună în practică.

Pune-te în locul celui pe care-l concediezi și întreabă-te cum te-ai simți să primești un sms care să spună ”de azi nu mai lucrezi la noi…succes în noua ta carieră”.

Alege cel mai potrivit moment care nu este neapărat vineri în a doua parte a zilei și cu siguranță nu este ziua de naștere a angajatului pe care-l dai afară sau ziua în care a aflat că va avea un copil.

Nu fii crud în numele sincerității. Ține cont că nu este cel mai potrivit moment să-ți transmiți judecățile de valoare de tip ”tu nu vezi că toată lumea te urăște?”… Să concediezi nu-i totuna cu să fii sadic.

Alege cel mai bun loc astfel încât să existe condițiile optime de liniște și confidențialitate și de asemenea să ofere angajatului spațiu să se manifeste fără să fie văzut sau auzit de toată lumea.

Alocă timp suficient pentru că nu este genul de discuție care să se finalizeze în 5-10 minute. Întrebările (de ce eu?), comparațiile (de ce eu și nu altul?) și scenariile alternative (ce altceva se mai poate face?) trebuie analizate și soluționate.

Nu pierde controlul când omul concediat devine instabil emoțional pentru că asta se întâmplă în 90% din cazuri. Vor fi țipete, nervozitate, neînțelegere, contestare ba chiar și lacrimi. Așteaptă-te la asta și fii înțelegător fără să dai înapoi.

Conducătorii au cu certitudine nevoie să ia în calcul nemulțumirile care au condus la despărțire, procesul prin care vor închide colaborarea, calitatea relației dintre omul concediat și companie după ce va pleca plus felul în care identitatea angajatului influențează situația.

Este puțin probabil ca cineva să-și amintească plin de recunoștință cum a fost concediat sau cât de bine s-a simțit în timpul acestei discuții dar oricine va înțelege dacă a fost sau nu tratat corect într-un moment neplăcut al vieții.

Nu în ultimul rând un lider vede că are în față un om și se comportă ca atare, evitând să arate lipsă de respect sau să calce în picioare valorile și principiile celui de care se desparte pentru moment.