Am auzit recent părerea unui tânăr amic cum că nu-i nicio șmecherie să treci într-un nou job în altă companie că doar nu se apucă ăia să te halească și până la urmă te duci acolo doar ca să ai un ban de chirie, vacanță și hobby-uri, nu ca să te măriți cu serviciul.
Apreciez punctul de vedere, dar nu-l împărtășesc pentru că am văzut zeci de oameni începând cu un duh al blândeții deloc caracteristic lor în noua poziție și niciunul care să fie complet relaxat sau încrezător în fața acestui tip de schimbare.
Printre cauzele anxietății inerente față de un nou job se numără complexitatea necunoscută a sarcinilor, înțelegerea proceselor și procedurilor, clădirea relațiilor cu șefii și colegii, adaptarea la tehnicile și tehnologiile folosite, potrivirea culturală, etc.
Astfel, entuziasmul generat de noul proiect este temperat de dificultățile adaptării la locul de muncă, de politicile cu care nu ești familiarizat și de necunoașterea regulilor nescrise ale locului sau a oamenilor cheie ai organizației.
Ce poți să faci ca să depășești mai repede și cu minimum de cucuie perioada de adaptare la noul loc de muncă:
Clarifică așteptările șefului tău direct legate de responsabilități, felul în care urmează să se măsoare succesul muncii tale și timpul pe care îl ai la dispoziție pentru adaptare și apoi până la atingerea obiectivelor.
Cu cât este mai clar și mai documentat acest aspect cu atât mai puține probleme vei avea în viitor, desigur numai dacă șeful tău este normal la cap și nu încearcă să te torpileze din alte motive.
Găsește-ți un ghid/mentor care să te ajute să înțelegi cum merg treburile fără să fii obligat să te lovești de toate pragurile.
Încearcă să-ți clarifici ce se așteaptă de la tine în termen de performanță, comportamente și respectarea regulilor scrise și nescrise ale companiei la nivelul colegilor tăi.
Stai pe roțile tale, ascultă și trage învățăminte din ce vezi fără să te bagi în seamă nici cu vorba, nici cu fapta pentru că fiecare organizație este altfel și riști să te lovească trenul.
Observă în primul rând cum se comportă și ce privilegii au top performerii și ce pătimesc cei care nu livrează conform așteptărilor.
Împrietenește-te cu mai mulți colegi la cafea, la masă, la țigară sau în orice fel de ocazie informală care ți se oferă.
Nu te opri la cei din departamentul în care lucrezi ci fă tot posibilul să cunoști cât mai multă lume în toate zonele firmei astfel încât să te familiarizezi cu practicile, jargonul și valorile companiei.
Pune cât mai multe întrebări și ferește-te de presupunerile bazate pe ce știai din vechiul loc de muncă.
Nu-ți fie teamă că vei părea fraier întrebând frecvent. Este mult mai periculos dacă acționezi ca și când ai fi atotștiutor mai ales atunci când contești obiceiuri și proceduri împământenite.
Nu te bizui strict pe informațiile culese din programul de inducție, asta dacă există vreunul, ceea ce se întâmplă foarte rar, pentru că nu de acolo vei înțelege cum funcționează cu adevărat cultura companiei sau felul în care oamenii preferă să colaboreze și să comunice.
Nu am îndoieli că perioada de adaptare la un nou job, într-o nouă companie presupune mai multă atenție, concentrare, deschidere și efort de acumulare de cunoștințe decât de obicei.
De aici temeri și îngrijorări suplimentare, pe care cei mai mulți reușesc să le depășească cu succes. Ceilalți înțeleg că nu au ce căuta în firma cu care tocmai au semnat un contract și au de rezolvat o situație nu tocmai plăcută.