Leadership-ul cu față umană nu-i un moft

Nu se așteaptă nimeni din organizația pe care o conduci să ai toate răspunsurile din prima. Și nici n-o să se apuce nimeni să-ți dea foc în caz că nu le ai.

Se așteaptă însă să fii om, ceea ce înseamnă să cultivi relații normale între cei pe care-i conduci astfel încât echipa să poată obține rezultate care contează.

Din jobul tău de lider mai face parte să înțelegi că organizația mecanicistă cu instrumentele ei ruginite de conducere autocratică și-a trăit traiul și este înlocuită, chiar în timp ce citești, de o organizație ”cu față umană” mai deschisă și mai curajoasă, cu mult mai puține niveluri ierarhice, reguli și proceduri dar cu mai multă comunicare, încredere reciprocă și colaborare între membrii ei.

În ce fel te afectează asta ca lider maxim ce te afli și ce ai putea să faci ca să nu cazi răpus în lupta pentru ciosvârtă pe care o dai permanent cu lupii tineri și flămânzi care-ți vânează scaunul?

Nu presupune că oricine este capabil să-ți citească gândurile pentru că nu este adevărat. Așteptările tale ca oamenii să-ți pună în practică  viziunile nerostite  nu se vor materializa niciodată.

Dacă vrei acțiuni eficace trebuie să clarifici la ce rezultate te aștepți, până când să fie gata și ce resurse pot fi folosite pentru atingerea rezultatelor dorite.

Ar fi bine să transmiți toate aceste informații direct celor care urmează să facă treaba și nu prin intermediul protejaților tăi care ar putea să distorsioneze mesajul tău sau să nu mai fie demult în categoria celor pe care colegii chiar îi ascultă când vorbesc.

Acțiunile tale nu vorbesc de la sine. Mai exact, ele nu transmit fiecărui om care le observă același mesaj.

Așa că dacă nu vrei să fii înțeles greșit și eventual judecat cu asprime pentru chestiuni care nici nu ți-au trecut vreodată prin minte, fă efortul să explici intențiile și motivele din spatele acțiunilor tale.

Nu este ușor să-ți faci gândirea vizibilă dar este mai bine să te străduiești dacă vrei să fii înțeles corect, apreciat și urmat.

Nu ignora nedumerirea pe care o citești în ochii celor cu care stai de vorbă. Clarifică ce n-au priceput, apoi explică-le.

Asigură-te că ai câțiva oameni în organizație care să te tragă de mânecă când o iei pe arătură. Oricât ți-ar plăcea să crezi ca tu ești ăla perfect, stai liniștit, nu ești!

Așa că îți sunt de real folos colegii care se simt destul de siguri de ei și confortabil în relația cu tine ca să-ți atragă cinstit atenția că ai ieșit în decor și asta înseamnă decizii proaste, costuri suplimentare pentru firmă și relații încordate.

Gândește-te bine ce criterii trebuie să folosești când alegi aceste persoane pentru că dacă dai greș și schimbi placa nimeni, niciodată nu-ți va mai furniza informații deschis și dezinteresat.

Colectează feedback-ul performerilor de top despre ce ai putea să îmbunătățești ca lider.

Calitatea performanței lor îi face să fie mai relaxați și deschiși având cu tine această discuție care altfel ar putea dăuna grav sănătății.

Apropierea de restul echipei îi califică ca cea mai bună sursă de informații despre felul în care deciziile și comportamentele tale influențează performanța.

Leadership-ul cu față umană bazat pe cultivarea relațiilor productive între membrii organizației nu este nici un moft și nici o modă trecătoare, este o abordare care dă rezultate spectaculoase comparată cu managementul ruginit bazat pe reguli, proceduri și control absolut.

Întrebarea mea pentru liderii care insistă să ignore această cale este cât timp cred că mai au în fruntea bucatelor înainte de a fi dați afară cu un binemeritat șut în fund?