Manageri inepți, lideri închipuiți și acționari strâmbi

E plin pământul de manageri lamentabili. Nu-i nimic nou în asta. Este doar tragic, atât pentru companiile în care lucrează, cât și pentru cei care sunt nevoiți să-i suporte zilnic.

Suntem afectați de comportamentele managerului autocrat, bădăran, agresiv și incompetent cât și de inabilitatea lui crasă de a fi lider sau de a recunoaște meritele celorlalți. Ne afectează psihicul, fizicul și reacțiile atât de acasă cât și de la munci.

Managementul este o profesie care nu se învață ușor. Posesorii pozițiilor de conducători, absolvenți la fără frecvență ai școlii de management, se îmbată cu ușurința de propria putere și par că-și propun, ca unic scop, să facă viață mizerabilă celor pe care (temporar) îi gestionează. Pentru că pot! Și pentru că, shareholderi, interesați doar de maldărul de bănuți imediat la buzunar, îi lasă să-și facă numărul.

Îmi propun, cu ajutorul vostru, cei care citiți acest blog, să scriu despre comportamentele bizare și abilitățile care lipsesc unor conducători în funcții. Dacă sunteți exasperați de ce vedeți, trăiți sau auziți despre manageri, lideri sau acționari care se implică în conducerea executivă, vă rog să-mi scrieți și o să discutăm despre asta atât de public pe cât este recomandat pentru sănătatea tutror celor implicați.

Poate că, citind p-aici, măcar unul dintre cei vizați va înțelege că rolul managerului este să clădească o cultură în spiritul valorilor companiei, să identifice și să crească talente, să creeze loialitate și să livreze rezultate pentru companie.

Astfel si-ar putea dirija eforturile și în alte direcții decât construirea propriei statui sau desăvârșirea sistemului ierarhic sclavagist. Ar putea să realizeze care este rolul relațiilor dintre oameni în eficacitatea luptei pentru atingerea scopurilor comune.

Sper de asemenea ca și cei care numesc manageri, cu o ușurință demnă de o cauză mai bună, să-și dea seama că incompetența, absența sau atitudinea de stăpân pe moșie a managerului confirmat haotic, generează companiei prejudicii cu mult mai mari decât salariul pe care acesta îl primește.