Abia aștept ofertele tale tâmpite

Primesc din ce în ce mai des în inbox spam de cea mai ieftină speță provenit de la unii dintre cei cu care sunt conectat pe Linkedin.

Mă invită, de mai multe ori pe zi să bat toba, să învăț japoneza străveche, să investesc cu beneficii extraordinare în idei autohtone geniale, să mă rog zeilor diverselor coclauri, să mă implic în acțiuni dubioase desfășurate de grupuri mici, mijlocii sau mari.

Pentru cine nu e familiarizat cu termenul, înțeleg prin spam un mesaj comercial nesolicitat, trimis aiurea, nerelevant pentru receptor, adresat unei mulțimi nedefinite de oameni cu scopul de a vinde un produs sau un serviciu în care nu crede nici cel ce-l promovează din moment ce alege această metodă jalnică de a-l băga pe gâtul trecătorilor nevinovați.

Marketerii pârâți nu înțeleg că dacă au adresa mea de corespondență, sau numărul de telefon, nu înseamnă că mă interesează ce au de zis și nici că aș vrea să primesc vești despre ei ori produsele lor insipide la cele mai nefericite ore din zi ori din noapte.

Cei mai înflăcărați suporteri ai spamului pe care i-am întâlnit nici măcar nu sunt semianalfabeți sau sfertodocți, ci doar entuziaști ai teoriei numerelor mari, convinși că dacă-și trimit mesajele tâmpe, agramate, irelevante către cât mai mulți clienți potențiali fac un mega gheșeft.

1% ne înjură, 98% ne ignoră și 1% sunt interesați de cretinismele noastre îmi spunea, covârșit de greutatea propriei înțelepciuni un fost secretar de stat din ministerul justiției eșuat, lamentabil, într-un business pe care-l ucidea cu zile, iar asta se întâmpla zilele trecute, nu în 1992 cum ai putea crede.

Ce poți să faci cu mesajele acestor ”profesioniști” care habar nu au ce-i cu Linkedin-ul, nu pricep cum funcționează relațiile dintre oameni, nu știu de ce trebuie să câștigi încrederea omului înainte de a-i cere ce nu ți se cuvine, nu  pot să conceapă mesajele diferite pentru audiențe diferite?

Să folosești, atașat contului personal de Linkedin, o adresă primară diferită de cea cu care lucrezi tot timpul, spre exemplu o adresă de gmail.

Astfel spamul se strânge acolo, tu intri când ai timp sau chef și ștergi, o singură dată, tot ce s-a adunat peste zi. Nu e o șmecherie prea grozavă dar e mai bine decât nimic iar prostiile spamerilor nu-ți mai fură ochii tot timpul.

Să dai unsubscribe imediat. Nu e suficient să marchezi mesajul ca spam, să blochezi expeditorul sau domeniul.

Caută în subsolul mesajului și dă-i unsubscribe ca să fii sigur că vei fi scos – e un proces automat – din lista de adrese.

Să fii atent când te împrietenești cu cineva. Fie să te încuscrești doar cu cei pe care-i cunoști, ai încredere în ei sau măcar aveți foarte multe cunoștințe comune, fie să analizezi un pic profilul omului ca să vezi dacă nu pare escroc, marketer de uliță sau entuziast al schemelor de tip multilevel marketing.

Ferește-te de un profil chel, ambiguu, fără poză, completat pe genunchi. Desigur asta e mai ușor de zis decât e făcut.

Agarici Pogonicii convinși că nu e nevoie să-și definească precis segmentele de audiență, că mesajele personalizate sunt o pierdere de vreme, că pisând cât mai mulți oameni vor obține succesul, se vor plictisi până la urmă de resursele irosite agățând fără discernământ pe Linkedin și se vor potoli cu scrisorelele lor stupide cât de curând.

Vor înțelege chiar și cei mai puțin expuși cunoștințelor, contactului cu realitatea zilelor noastre sau cu bunul simț că spamul le creează o imagine de papagal disperat, dispus să-și vândă mama pentru 50 de bani, de tarabagiu care strigă din toți plămânii, nu pentru că ar avea ceva de spus, ci pentru că imploră un pic de atenție pentru legumele lui veștejite.

Spamul aduce oamenilor și companiilor care-l practică pagube de imagine sau de reputație inimaginabile, cu mult mai grave decât beneficiile insignifiante ce apar mai degrabă întâmplător.

Relațiile interumane se clădesc pe încredere, tot așa și business-urile durabile, profitabile, productive.

Orice entuziast al mailurilor trimise-n masă este preocupat numai de aritmetica lui stupidă, nu de oameni, prin urmare merită ignorat cu ofertele lui cu tot.

Spamul este cea mai sigură cale de a distruge orice dorință sau plăcere de a colabora, așa că dacă nu-ți pasă de afacerea ta și vrei să-ți arunci banii pe fereastră, folosește-l. Cu toată dragostea!