Undeva pe drumul minciunii

Nu o lua pe drumul minciunii pentru că nu duce nicăieri unde ai vrea să ajungi. Nu sta să aștepți nici până când dă peste tine adevărul absolut deoarece răspunsul mereu și exclusiv corect nu există-n viața reală.

Vezi-ți de treabă păstrându-ți bunul simț, ferește-te de scurtăturile dubioase, nu fii superficial și nu încerca să rezolvi cu soluții pe termen scurt problemele care ar putea să-ți faulteze atingerea obiectivelor pe termen lung.

Nu lăsa lenea, egoismul, nepăsarea, necinstea să-ți dirijeze deciziile pentru că undeva în viitor consecințele lor te vor costa scump, deci nu merită deranjul.

Așa cum drumul spre iad e pavat cu intenții bune, minciunile mari se nasc din minciuni mici scăpate de sub control. Oamenii se izbesc de minciuna mică, intră-n ceață, încep să pună întrebări incomode al căror răspunsuri sunt minciuni din ce în ce mai bine dezvoltate.

Minciunile care-ți fac cu adevărat rău în business sunt cele pe care ți le spui singur și sfârșești prin a le crede. Ești pe calea cea mai scurtă și mai sigură spre dezastru când te minți doar pentru că nu-ți place cum arată adevărul. Știu că faci asta pentru că nu e ușor să admiți că ai luat-o pe poteci greșite, mai ales că ai avut în preajmă sfătuitori care ți-au arătat din vreme riscurile, doar că asta nu e o scuză și nu-ți va salva pielea.

Ajungi să crezi că filiala pe care ai deschis-o acum 18 luni fără nici un studiu de fezabilitate, nici un plan de afaceri, nici un set de obiective logice, prestează foarte bine deși ai putea să vezi ușor cifrele dezastruoase dacă ți-ai păstra obiectivitatea. Ca să nu fii nevoit să-ți admiți greșeala muți acolo venituri din alte surse în timp ce ascunzi cheltuielile reale pe centre de cost din alte filme ca și când ai păcăli pe cineva.

Te mângâi cu idea că oferi clienților o experiență excepțională deși numărul de nemulțumiri crește constant, de la o zi la alta. Consideri fiecare scandal doar un accident izolat, refuzi să cauți cauzele reale ale disfuncțiilor, nu faci nimic ca să fie mai bine, te transformi într-un campion în găsit  scuze.

Nu te mai deranjează nici că dai bani înapoi pe bandă rulantă beneficiarilor de servicii necorespunzătoare care fac scandal.  Devii un hamster care-și fugărește coada fără nici un rezultat într-o cușcă-n formă de roată a norocului.

Ignori veniturile tot mai mici pe fiecare unitate de producție combinate cu cheltuielile tot mai mari pe total companie deși ești afectat până la sânge. Nu te zbați să rezolvi situația pentru că ai ajuns aici condus de managerii pe care i-ai angajat, tolerat, cultivat.

Te-ai uitat în altă parte când își demonstrau lipsa de idei, incapacitatea de a acționa independent, teama de decizie, experiența precară, judecata strâmbă, moralitatea îndoielnică. Ți-a plăcut că nu ți-au ieșit din cuvânt și te-au pupat în fund chiar dacă erai demult pe arătură.

Folosești sisteme informatice prăfuite, irelevante, greoaie. Ele generează rapoarte incomplete, greșite, chiar aiuritoare pe alocuri. Deși nu există nici un argument rațional conform căruia situația s-ar putea îmbunătăți, refuzi să-ți asumi o schimbare majoră. Stai degeaba, te minți că va fi bine. Aștepți nu se știe de unde o rezolvare magică.

Te distanțezi de oamenii care nu-ți cântă-n strună, preferi să ții în preajmă lingăii care ascund adevărul sub preș, dar îți laudă clarviziunea, inteligența, hotărârea. Ți-ai pierdut până și energia de a-ți adapta minciunile fiecărui tip de public țintă. Faci economie de efort, minți cu aceleași povești obosite  partenerii, clienții, angajații și furnizorii deși asta te face adesea penibil. Pierzi la fiecare pas încrederea acumulată greu, în ani de muncă asiduă.

Când înoți într-un ocean de minciuni nu vei ajunge niciodată la un mal prietenos. Rezultatul final va fi, mai devreme sau mai târziu, dispariția ta și a companiei tale în negura uitării. Adevăratul chin, în care-ți târăști fără voie echipa de yes-mani, nu este închiderea șandramalei, ci drumul până la dezastru ce va fi presărat cu mânie, durere, frustrare, sudoare și lacrimi.

Nu e încă prea târziu să te să te salvezi cu condiția să încetezi să te minți. Păstrează-ți mintea limpede, regăsește-ți vigoarea, inteligența, puterea de muncă. Amintește-ți că ai un vis, o direcție, principii care-ți ghidau călătoria spre obiectivele stabilite pe vremea când aveai picioarele pe  pământ. Ia deciziile corecte, înconjoară-te de oameni care știu ce fac, concentrează-ți eforturile acolo unde merită și e posibil să reușești.