Nu toți oamenii vor să fie șefi. Puțini însă reușesc să evite să fie promovați într-o funcție de conducere chiar dacă le lipsesc cu desăvârșire abilitățile de lider sau cheful de a-și conduce colegii spre ceva ce nu le este clar.
Pentru cei care au ajuns deja în poziții de autoritate, deci sunt oarecum forțați să conducă oameni pentru că nu au altă cale, iată câteva sugestii despre de ce ar putea să facă dacă vor să fie eficienți.
Abilitățile de lider nu sunt nici 100% înnăscute, nici nu pot fi 100% învățate. Unele comportamente necesare succesului în leadership pot fi dezvoltate în timp, altele nu.
Poți să înveți să comunici mai bine participând la cursuri și străduindu-te să aplici ce-ai văzut acolo. Poți să înveți să stabilești obiective și să le transformi în ținte individuale sau de grup.
Poți să înveți să conduci un proiect. Poți să înveți cum se face analiza riscurilor sau cum se desfășoară un proces de luarea deciziilor. Poți să înveți să desenezi o organigramă sau felul în care ea funcționează.
Să vedem ce nu poți să înveți dacă-ți lipsește cu desăvârșire din naștere.
Nu poți să înveți sau să falsifici empatia. Fie poți să te pui în papucii celorlalți și să-i înțelegi fie nu.
Am văzut lideri care încercau să se prefacă empatici pentru că nu reușeau să fie și credeau că le-ar fi de folos să pară. Patetic și lipsit de orice eficiență. Se vedea din avion că se preface.
La empatia lui contrafăcută angajații răspund prin indiferență și evitarea discuțiilor unul la unul.
Informal încep să circule glume care nu ajută cu nimic nici imaginea nici eficacitatea liderului în cauză.
Pasiunea și perseverența în urmărirea scopului nu pot fi învățate și nu mă refer aici la nevoia multor șefi de a-și consolida o putere absolută sau de a se asigură că-i torpilează pe toți cei care nu-i văd infailibili, ci la felul în care comunică identitatea și direcția companiei sau în care transmit coechipierilor lor energie, motivare și dorința de a-și oferi necondiționat toate resursele personale.
Carisma nu poate fi învățată. Oamenii te plac sau nu te plac pur și simplu.
Pot să te placă ce-i drept din mai multe motive: că ești un bun tehnician, că ești inteligent, că ești drept sau vizionar.
Nu este realmente important de ce te plac.
Este relevant și ai cu adevărat o problemă când nu te plac și, orice ai face, nu reușești să schimbi asta pentru că fiecare inițiativă pe care o promovezi va fi sabotată atât cât permite sistemul.
Aceste atribute de lider țin de autenticitate și, dacă lipsesc, nu pot fi mimate.
Să însemne asta că nu poți să conduci în lipsa unora sau a altora dintre calitățile care se menționează în literatura de specialitate ca fiind de dorit?
Nicidecum! Avem exemple de șefi tâmpiți pe toate drumurile, de nechemați și inabili care se descurcă cel puțin onorabil – adică nu-i dă nimeni afară chiar dacă performanțele lor sunt dezastroase și refuză să învețe din greșelile făcute. Deci se poate.
Întrebarea este dacă vrei să fii un conducător pe care nimeni nu-l ascultă și nici nu-l urmează – o figurină tristă într-un vârf de ierarhie?
Ce te faci dacă deja ești CEO și realizezi că nu ai calități de lider? Fie ignori ca și până acum, fie te concentrezi, te gândești bine și găsești soluții. Succes!