Respectul de sine

Sunt mult prea mic ca să schimb eu felul în care este înțeles respectul în organizația asta îmi spune prietenul meu. Nimeni nu ne ascultă pe noi ăștia din prima linie și dacă, prin absurd, vreun șef îți alocă timp, îi intră pe o ureche și îi iese pe cealaltă.

Nu are nici măcar bunul simț să-ți spună că bați câmpii și-i pierzi vremea prețioasă. Doar te ignoră. Te face să te simți un nimeni, să nu-ți mai dorești vreodată să deschizi gura cu sugestii de îmbunătățire sau cu orice altceva.

Există din păcate un tip de șef precum cel descris mai sus și interacțiunea cu el te pune pe gânduri în privința aportului tău la atingerea scopului pe care grupul de oameni cu care lucrezi îl urmărește.

Acest conducător nu înțelege prea bine lucruri simple cum ar fi că fiecare om aduce valoare, că activitățile de rutină au importanța lor, deloc neglijabilă, că progresul este mai degrabă suma pașilor mici decât un norocos pas uriaș apărut din neant.

Asta nu înseamnă că ceea ce faci, indiferent de poziția ta ierarhică, este neglijabil sau lipsit de importanță. Așa că, dacă te preocupă propria eficacitate,  concentrează-te pe direcțiile esențiale:

Îmbunătățește-ți punctele tari și folosește-ți abilitățile unice pentru a contribui la atingerea scopurilor companiei. Astfel poți să aduci maxim de valoare echipei în cadrul căreia lucrezi și să-i faci să conștientizeze importanța rolului tău în mecanism.

Respectă valorile și reperele morale ale companiei indiferent ce ai de făcut. Te va ajuta să te impui ca o persoană de bază care obține rezultatele dorite pentru că demonstrează seriozitate, integritate și respect pentru principii și colegi.

Acționează strategic adică concentrează-te să înțelegi clar ce este mai important pentru firmă pe termen mediu și lung și fă eforturi să-ți aduci contribuția și la punerea în practică a inițiativelor strategice nu numai la îndeplinirea sarcinilor operaționale.

Ajută-ți colegii ori de câte ori este posibil și fără să aștepți ceva în schimb. Succesul pe care ei îl vor obține este și al tău iar satisfacția lucrului bine făcut este o recompensă în sine.

În cele mai multe situații vei fi ajutat la rândul tău dacă este posibil pentru că majoritatea oamenilor nu sunt nici absurzi nici antisociali.

Influențează spre binele comun deciziile în care ai un cuvânt de spus. Asta înseamnă să te gândești la interesul organizației din care faci parte și să fii gata să-ți pui deoparte comoditatea, preocupările personale și uneori chiar securitatea jobului când ele nu servesc atingerii obiectivelor firmei.

Învață din lecțiile trecutului.

Toată lumea greșește dar nu toți oamenii învață ceva din greșelile făcute. Ignorarea lecțiilor trecutului este dovadă de superficialitate, neseriozitate, neimplicare și chiar stupiditate.

Demonstrezi nesimțire, nepăsare, lipsă de profesionalism când repeți la nesfârșit aceeași greșeală.

Dacă șefilor nu le pasă câtă pasiune pui în abordarea preocupărilor de serviciu, ție ar trebui să-ți pese, pentru că nu muncești numai pentru bani.

Îți place și te simți util și apreciat când îți atingi țintele, când îți ajuți colegii sau vii cu soluția salvatoare, când părerea ta contează iar colegii se bazează pe tine.

Decât să muncești mult, fără niciun rost mai bine îți folosești gândirea și bunul simț înainte să acționezi. Poți să faci asta chiar dacă șefii nu te apreciază, pentru că ține de respectul și stima de sine nu de evaluarea celorlați.