Am avut până de curând privilegiul să lucrez alături de un CEO de la care am învățat enorm despre cum nu se conduce o companie dacă vrei să ai succes.
Pentru că am sesizat și la alți conducători că vor să-și lichideze organizația, dar nu sunt siguri cum s-o termine cât mai rapid, am să le ușurez sarcina, oferindu-le gratis câteva ponturi despre ce pot face ca să reducă spre zero productivitatea angajaților lor.
Iată un plan de acțiune imbatabil:
Alocă-le cât mai multe teme inutile și plictisitoare
Dacă știi cum arată o temă inutilă și plictisitoare am să te ajut cu un exemplu. Cere aceleași informații, pe care nu le folosești deloc, în 3-4 rapoarte separate.
Nu da niciodată feedback. Astfel toți cei care muncesc la ele vor fi siguri că-ți bați joc de ei. Un profesionist al luptei împotriva productivității va pune cireașa pe tort întrebând candid după ce primește al 4-lea raport ”voi chiar nu aveți de gând să faceți raportul pe care l-am cerut?”
Evită să-ți implici angajații în proiecte care i-ar putea interesa sau din care ar putea învăța lucruri noi.
Când, din greșeală, identifică scurtături pedepsește-i pentru că nu au respectat procedura sau nu au completat documentația. Dacă nici așa nu merge întreabă-i cine le-a dat aprobarea și dacă o au scrisă și semnată.
Nu le furniza informațiile necesare în timp util
Un subaltern se simte cu adevărat călcat în picioare când tu ai demult informațiile care i-ar fi vitale pentru finalizarea lucrării și nu i le dai, pentru că ai lucruri mai importante de făcut.
Dacă îi și freci ridichea corespunzător pentru că nu a livrat la timp ești pe calea cea bună.
Artiștii adevărați furnizează informații false sau incomplete și cer scenarii alternative pentru soluționarea situației. Merge să folosești și deadline-uri fantasmagorice.
Alocă sarcini confuze
Prin definiție o sarcină este confuză atunci când rezultatul ei nu e definit. Ai putea totuși să ai surpriza ca un super entuziast să se apuce de treabă chiar și așa.
Ca să eviți nenorocirea, nu stabili un responsabil sau termenul de predare. Un exemplu bun de sarcină confuză este: ”ar trebui să mai angajăm niște oameni”. Folosește-l într-o întâlnire cu cât mai mulți participanți și întreabă-i peste o săptămână în ce stadiu sunt cu procesul de recrutare.
Nu le recunoaște meritele
Trebuie să eviți cu orice preț să recunoști vreun merit al unui subaltern. Nu e chiar așa de greu pentru că oricum tu faci toată treaba și fără tine nici soarele nu răsare.
Dacă totuși îți scapă vreun cuvânt bun asigură-te că aduci imediat în discuție gherlele pe care le-a dat respectivul angajat în ultimii 115 ani, insistând pe cele care l-au făcut să pară ridicol chiar și în ochii colegilor.
Folosind tehnicile descrise mai sus ar trebui să obții o organizație populată de zombie în 3-6 luni. Ți-am promis doar că te ajut, nu ți-am spus și că-ți va fi ușor sau că vei avea succes imediat. Spor la treabă!