Când ești acolo sus pe scara ierarhică, un mare șef admirat și respectat de mulțimile în delir, se întâmplă să mai uiți adevăruri simple despre cum se conduce compania. Nu-i nicio nenorocire dacă nu le-ai știut de fapt niciodată, o să le amintesc aici și dacă ai să le aplici este posibil să fii confundat cu un manager competent. Deci:
Nu poți rupe gura târgului de unul singur
Rezultatele echipei pe care o conduci le obțin oamenii tăi care lucrează în procese. Oricât de bune ar fi procesele, procedurile și reglementările, fără oameni nu faci nimic. Șeful care crede că ar putea de unul singur să răstoarne pământul sau are impresia că s-ar descurca mult mai bine dacă nu l-ar încurca subalternii lui, este un păcălici ridicol.
Nu poți forța oamenii să facă tot ce-ți dorești
Poți influența deciziile celor cu care lucrezi sau cât de mult se implică în muncă. Le poți modela comportamentele dacă îi convingi în ce fel vor beneficia dacă te ascultă, sau cum vor fi penalizați dacă nu. Ce nu vei reuși niciodată este să-ți impui de fiecare dată ideile tâmpite. Din respect față de sine, din profesionalism sau pur și simplu din bun simț, subalternii tăi vor refuza mai devreme sau mai târziu să se lase târâți în inițiative aiurite bazate doar pe mofturi de manager.
Tu răspunzi pentru ceea se întâmplă în grădina ta
Este posibil să nu ai toate resursele necesare, suportul necondiționat al șefului tău sau colegi dornici de colaborare. Indiferent ce altceva îți mai lipsește sau te deranjează la mers, este responsabilitatea ta să-ți faci echipa să performeze, să-ți încurajezi și îndrumi oamenii spre succes. Dacă te concentrezi să identifici posibili vinovați ca să scapi basma curată înseamnă că nu-ți înțelegi deloc menirea.
Cele mai multe lucruri care îți influențează rezultatele nu sunt sub controlul tău
Poate că zicătoarea asta este o surpriză pentru managerii mai puțini experimentați dar asta nu o face cu nimic mai puțin adevărată. Competitorii fac ce vor, nici furnizorii nu dansează cum îți dorești, cât despre clienți, ce să mai discutăm, au luat-o complet razna. Nici măcar în companie nu ești în control pentru că ai cel puțin un șef niște nepoți și veri de care nu te poți atinge. În plus găsești la marea masă bune obiceiuri antediluviene care mor greu completate de un director financiar cu capul pătrat și buzunarele cusute care vrea să-și impună punctul de vedere când ți-e mai greu.
Trebuie să convingi înainte să fii crezut
Poți să ai așteptarea complet nerealistă că ești centrul universului pentru oamenii care îți raportează, ba chiar poți să te comporți ca și când ar fi așa, numai că asta nu va schimba în nici un fel realitatea și anume că oamenii trebuie să te înțeleagă și să aibă încredere în tine înainte să te urmeze. Nu este de ajuns să-i convingi o dată pentru ca să te urmeze mereu. Trebuie să explici, să demonstrezi, să fii un exemplu demn de urmat, să știi să comunici și să faci toate astea mereu.
Conducătorii care aleg să ignore realitatea pe principiul că ei sunt prea șmecheri ca să li se întâmple ceva rău o fac riscându-și credibilitatea, influența și imaginea. Felul în care funcționează organizația și comportamentele oamenilor nu se vor modifica pentru că așa își dorește un șef oarecare.