Ce trăsnăi mai fac șefii care nu sunt încă lideri

Nu toți șefii care ne fac viața un coșmar sunt rău intenționați. Unii sunt doar ignoranți, neatenți la feedback și prea puțin dispuși să se schimbe pentru că se așteaptă ca ceilalți să se adapteze hachițelor lor. Indiferent care e cauza pentru care prestația vătafului pus într-o poziție de lider lasă de dorit, compania pierde bani și angajați calificați dacă nu ia măsuri pentru profesionalizarea leadership-ului.

Să vedem cum îți dai seama că ai de-a face cu un șef care prestează prost mai degrabă pentru că nu știe decât pentru că nu vrea și care mai poate fi adus, cu ceva efort, pe calea cea dreaptă.

Joacă un rol pentru că i se pare că e insipid, inodor și incolor. Încearcă să pară carismatic. Bond, James Bond. Nu-i iese; oamenii văd prin el și fac glume acide. Se întreabă ce are de ascuns în trecut și ce  agendă plină de mârșăvii încearcă să protejeze comportându-se ca o marionetă dezarticulată. Soluția este simplă și la îndemâna oricui. Fii tu însuți oricât de cenușiu e asta!

Nu reușește să se apropie de oameni pentru că nu-și bate capul nici să-i asculte nici să-i cunoască. Crede greșit că este treaba angajaților să se apropie de el pentru că , nu-i așa, are ușa mereu deschisă și ascultă pe toată lumea care are ceva de zis. Folosește mail-ul și eventual social media ca să creeze și consolideze relații cu subordonații care lucrează în camera alăturată. Nu te mulțumi să auzi, ci ascultă. Interacționează personal cu colegii și fii empatic atât cât poți.

Este micro manager pentru că atâta știe despre management. A crescut profesional fiind îndeaproape birjărit și crede că numai așa se obțin rezultatele. Folosește motivarea extrinsecă, adică dacă vinzi 100 îți dau 5, combinată cu frica și intimidarea, adică dacă nu faci 90 te dau afară. I se pare ciudat că oamenii ar putea răspunde pozitiv pentru că rezonează la principii și valori și nu la morcov și bici.

111520781_chimpanzee_lights_one_cigarette_news-large_transeo_i_u9apj8ruoebjoaht0k9u7hhrjvuo-zlengruma

Angajează oameni care nu se potrivesc cultural fără să ia în calcul costul uriaș pentru companie al angajatului care nu reușește să performeze pentru că nu se poate adapta. Când e vorba de un manager pagubele cresc exponențial pentru că își va duce echipa pe cât posibil în direcții care nu au legătură cu strategia și va face prin comportamentele lui să plece oameni cheie din organizație. De asemenea va ascuții lupta între departamente pentru supremația internă consumând aiurea energie și resurse.

Pentru ca oamenii să te urmeze și să devii în felul acesta cu adevărat un lider nu este suficient să fii avansat într-o poziție în care să ai destui subalterni. Altfel spus poziția și puterea ierarhică nu te transformă într-un conducător respectat și demn de urmat ci felul în care te comporți și comunici cu cei care îți raportează.

În zilele noastre când informația este disponibilă peste tot și posibilitățile de învățare și dezvoltare sunt nenumărate ignoranța vătafului din vârful ierarhiei nu este o scuză acceptabilă pentru lipsa de rezultate sau atmosfera apăsătoare din firmă.