Hai să vedem cine e mai tare-n cojoace

Când eram la început în ale business-ului un șef mai mare de afară mi-a zis că scopul principal pentru care băgăm bani în publicitatea de produse sau servicii este să obținem oarece creșteri de vânzări.

E bine dacă primești în plus ceva awareness, top of mind sau imagine, însă spoturile care iau premii la festivalurile de publicitate sau plac oamenilor la nebunie dar nu vând nimic sunt doar niște gherle, concluziona el.

A trecut ceva timp de atunci și se pare că viziunea asupra succesului în publicitate s-a schimbat radical. Numai așa-mi explic reapariția ciobanului Ghiță, după o mult prea scurtă absență, în televizoarele noastre vorbind acum despre supernet 4G și iarnă.

Un tăntel de la departamentul de marketing Vodafone ne spune cu seninătate într-un interviu că-și dorește să repete lovitura pe care au dat-o (propriilor vânzări) lansând spoturile cu Ghiță acum mai bine de un an.

După părerea ei personajul a trecut dincolo de ecran pentru că este autentic și a convins publicul să se intereseze de lumea în care trăiește. Mai mult, ciobanul din Jina a devenit simbolul digitalizării României.

Probabil distinsa doamnă nu a observat că spoturile din campania trecută au crescut volumul tranzacțiilor cu brânză, au vitalizat turismul în Mărginimea Sibiului în timp ce au torpilat vânzările de servicii Vodafone. Prin urmare îți propune să continue să sprijine, prin noua campanie, industria de cojoace și serialele HBO.

Iată cum își măsoară Vodafone succesul conform șefei de la branding

  • Ghiță a ajuns în top 3 celebrități din România pe Facebook
  • Vânzările de smartphone au depășit vânzările de telefoane mobile obișnuite
  • Oamenii vin în vizită la Jina
  • BBC consideră personajul Ghiță un fenomen
  • Campania a fost premiată la diverse festivaluri de publicitate

Unde sunt vânzările de servicii Vodafone în discursul tovarășei de la marketing? Nicăieri, lipsesc cu desăvârșire.

Cum au arătat ele față de forecast după prima campanie a lui Ghiță? Mult sub așteptări. Dar în raport cu aceiași perioadă a anului trecut (like for like)? Praf și pulbere.

Dincolo de rezultatele constant în scădere ale operatorului nostru de telefonie mobilă, povestea ciobanului îndrăgostit de supernet 4G sau televiziune pe tabletă în vârful muntelui sau oriunde altundeva ți-ai așeza stâna, n-are nicio noimă.

Nu pentru că Ghiță nu e autentic pe post de cioban, ci pentru că cei care utilizează de adevăratelea acest serviciu se identifică mai greuț cu locuitul la stână, alungatul ursului sau mânatul mioarelor spre pășuni mai grase.

Personal am tehnologia necesară recepționării semnalului 4G de vreun an jumate și pot spune, în cunoștință de cauză, că semnalul este oribil chiar și în multe zone din marile orașe, darmite pe coclauri unde nici măcar 3G nu intră.

Muncitorii din agenție împreună cu colegii lor de la Vodafone au însăilat, probabil de dragul unor noi premii publicitare, o abureală tristă pe care au filmat-o ”di granda” și acum se străduiesc s-o bage pe gâtul consumatorilor care ar putea crede că rața împunge.

Rata de conversie a campaniei sau costul pe clientul achiziționat astfel nu pare să preocupe pe nimeni.

Să spui cu nesimțire povești neadevărate, să ascunzi disfuncțiile unui produs oarecum nou, să cosmetizezi circumstanțele speciale în care el funcționează este extrem de periculos pentru că generează clienților așteptări care vor fi inevitabil înșelate.

Recomandarea mea pentru oamenii de marketing de la Vodafone ar fi să folosească în comunicare minciuni mai curățele și un plus de bun simț, astfel încât să nu-și dezamăgească, din prima, crunt, utilizatorii.

Cât despre cine-i mai tare-n cojoace te întreb câți dintre fanii serialului ”Games of Thrones” visează să se mute la Jina, să-și conecteze tableta la supernet 4G ca să nu piardă vreun spot cu Ghiță ciobanul?

Probabil tot atâția câți ciobani iubesc serialul HBO sau câți clienți noi va aduce cea de-a doua campanie a lui Ghiță.