Ce este polițiștii și ce vrea ei

Am plecat de 1 Mai, din București împreună cu o mulțime apreciabilă de concetățeni bucureșteni spre zări mai luminoase. În cazul meu a fost vorba despre câteva zile la munte.

Tocmai auzisem la TV că anul acesta 11.000 de polițiști vor fi prezenți pe drumurile patriei și am presupus că vor face asta ca să prevină eventualele excese, să fluidizeze traficul acolo unde este nevoie și să asigure siguranța românului pus pe drumurile patriei de mini-vacanța de 1 Mai și Paște la un loc.

Am constatat, din nou că sunt naiv, și că nu este nicio diferență majoră între cartea ”Ce este milițienii și ce vrea ei” și cartea ”Ce este polițiștii și ce vrea ei”…

Doar evoluția tehnologiei și teama că pot fi filmați oricând fără să știe îi face pe polițai să fie politicoși și să te abordeze ”septic” adică fără să stea prea aproape și fără strângeri de mâini.

La ieșirea din București spre comuna Pantelimon un primar care nu gândește deloc, fie Oprescu, fie omologul lui din comuna Pantelimon, se apucase de reparat drumul doar așa ca să faci 500 de metri în jumătate de oră, să mori de draci, să-ți înjuri copios colegii de trafic și soarta crudă care te-a făcut să te naști pe meleaguri mioritice unde nici un administrator nu răspunde niciodată nici pentru imbecilitățile lui și nici pentru nesimțirea față de contribuabili.

Desigur niciunul dintre cei 11.000 de polițiști nu era acolo pentru că nu-i așa ce au înțeles ei că au de făcut era să atârne de-un radar pe unde era cel mai probabil să iasă de-o amendă.

Și ca să fie masa bogată am găsit desigur și radarul care să mă amendeze. Între Câmpina și Ploiești foarte aproape de paralela 45, acolo unde întotdeauna stau 4-5 echipaje.

Stăteau și acum, doar că foloseau în plus 2 echipaje mobile care patrulau 2-3 km în sus și-n jos ca să te prindă din mers. În ceea ce mă privește am fost oprit, deși mergeam în coloană când m-a ”pozat” radarul care venea din sens opus și cele cel puțin 5 mașini din fața mea care nu au fost oprite, aveau în mod evident aceeași viteză ca și mine și anume 140km/h…

Nu sar în sus de bucurie nici pentru amenda primită și nici pentru punctele de penalizare. Aș fi putut trăi foarte bine și fără ele. Ce mă scoate cu adevărat din sărite este că polițaiul de tip nou crede în continuare, la fel ca și milițianul de tip vechi că menirea lui este să dea amenzi, să pedepsească, să fie puternic și eventual sfătos după ce a luat măsuri.

Omul cu capul în ghips care m-a amendat pe mine mi-a spus că dacă mergeam cu 10km/h mai mult mi-ar fi luat permisul dar nu i-a trecut nicio secundă prin cap să-mi spună să conduc mai încet restul drumului sau să fiu atent sau că viteza la volan e greșită. Probabil se gândea la binele celorlalți colegi ai lui fomiști care m-ar fi putut și ei amenda o tură înainte să ajung la destinație.

Colac peste pupăză la intrarea în București am găsit cei 500 de metri de drum în continuare ”în lucru”, exact în același stadiu ca acum 4 zile. Trăiască polițiștii idioți și primarii nesimțiți!