Am învățat după ce am pierdut prea multe ore din viață să mă feresc tot mai eficient de evenimentele la care vorbește comunicatorul șchiop de subiect, plin de el, lipsit de respect pentru public, preocupat să pară înalt de cinci metri, deștept, frumos, profesionist, atotcunoscător.
Prefer să dorm acasă, pe câmp, în șanț sau în pădure decât în sala în care omul nostru sărac cu duhul, dar plin de tupeu, urcă pe scenă doar ca să se audă vorbind prost despre nimic, să fie adulat de spectatorii în delir, să joace rolul divinității binevoitoare în mijlocul supușilor slabi de înger.
N-am pic de respect pentru acești frustrați cu egoul nesățios ce-și rostogolesc discursul dezlânat, plin de bâlbe penibile fără nici un scop. Lor nu le pasă de nimeni, nu se pregătesc înainte de eveniment, se concentrează numai pe măreția proprie, habar nu au cine sunt ascultătorii, ce nevoi au ei sau cum să le ofere valoare.
Viața parșivă cum este, mă aduce mai des decât mi-ar plăcea în preajma comunicatorului șchiop chiar înainte să-și dea arama pe față în public. Ca să fie masa bogată sunt forțat să fiu partenerul lui de antrenament, aliatul ipochimenului care cel puțin declamativ vrea să fie mai bun, să primească o tonă de feedback înainte să se desfășoare și să aibă un țap ispășitor la îndemână în cazul că dă greș epocal.
Fiecărui erou în devenire îi spun ce l-ar putea purta spre succes dacă ar fi dispus la un efort minimal:
Pregătește-te, nu fii nesimțit! Nimeni nu are destul talent ca să prezinte din buric. Vino nepregătit și vei face prea multe paranteze, vei rata cel puțin 5 idei de interes, te vei rătăci în subiecte nerelevante. Ascultătorii îți vor simți nesiguranța. Nu vor aprecia că improvizezi pe genunchi.
Gândește-te bine care e mesajul cheie! Nu ai destul timp să vorbești despre multe subiecte. Decide ce vei spune cel mai apăsat. Trezește interesul devreme, argumentează-ți ideea și trage concluziile. Fă-o pe drumul cel mai scurt. Nu amesteca povești diferite în același discurs.
Cunoaște-ți publicul! Află cât mai exact cine sunt cei care te ascultă, ce îi interesează, străduiește-te să le dai răspunsurile pe care le caută. Vorbește pe limba lor, oferă-le practici de succes aplicabile în realitatea lor.
Nu vinde nimic! Singurul tău beneficiu ca vorbitor în public este să convingi, să dăruiești oamenilor idei constructive, să-i faci să dorească să te cunoască mai bine pentru că ai lucruri interesante de împărtășit. Dacă te apuci să intri în detalii legate de serviciile tale, de inteligența ta superioară, de cât de desăvârșit te descurci mereu i-ai pierdut înainte să începi.
Lasă deoparte umorul de prost gust și gesturile exagerate pentru că derutează. Cel care nu-ți înțelege bancul de deschidere sau rămâne blocat când vede că dansezi să chemi ploaia în timp ce vorbești despre contabilitate va înceta să te urmărească, va pleca cu certitudinea că nu i-ai spus nimic util și cu siguranță ești țicnit.
Cei mai mulți îmi ascultă sfaturile cu urechea surdă, minunații nu dau deloc atenție, există însă și câțiva care vor ca mesajul lor să fie înțeles, să creeze respect și încredere, să adune o comunitate în jurul ideilor exprimate, să lase o impresie de profesionist cu bun simț, nu de frustrat egocentric cu o exprimare complet haotică.
Dragă Antreprenorule când ești pus în situația de a vorbi în public, fă-o cât mai direct. Spune lucrurilor pe nume simplu, clar, curajos. Folosește cuvinte obișnuite. Așează-le în fraze scurte. Nu te refugia nici în banal, nici în super sofisticare.
Atrage atenția, stârnește interesul, argumentează-ți inteligent opiniile și oferă ascultătorilor soluții practice pentru preocupările lor. Nu uita că e despre ei, nu despre tine. Nu comunica strâmb, stupid sau șchiop pentru că nu ai nimic de câștigat. Poți însă să pierzi enorm la capitolul încredere, imagine, reputație.