Distinse Prometeu, când compania ta a crescut, iar calitatea experienței clientului depinde de un grup din ce în ce mai mare de oameni, implicați în mai multe procese ce se desfășoară în același timp, trebuie să te gândești de foarte multe ori înainte de a introduce schimbări de ultim moment într-un plan complex, bine și din vreme stabilit.
De ce să fiu prudent, protestează Prometeu. Eu vreau să aduc oamenilor focul, am o misiune care mă mână-n luptă, îmi răpește somnul și mă ține mereu în mișcare. Știu că pot mai repede, mai bine, mai mult. Dar n-am cu cine!
Să fii prudent Prometeu pentru că-ți dorești să oferi o experiență excepțională clientului. Iar asta cere timp, atenție, pregătire, o serie de pași care trebuie făcuți în serie, nu în paralel. O echipă de oameni calmi care par că știu ce fac. Oricum neprevăzutul îți va da peste mână chiar dacă ești pregătit cu tot ce e nevoie.
Lasă-te dus de val, evaluează superficial situația, asumă-ți riscuri mari pentru profituri discutabile, forțează-ți Karma doar ca să demonstrezi, de amorul artei, că poți mai mult și în 90% dintre cazuri vei da greș.
Știi ce-ți va duce de râpă ambiția de a face ceva în plus când nu e cazul?
Incapacitatea coechipierilor tăi de a înțelege motivele schimbării
Colegii tăi nu s-au născut ieri. Ei știu sigur că dansezi din orgoliu. Nu există nici un motiv rezonabil care să justifice graba cu care ai acționat. Nu murea nimeni, nu se dărâma nimic dacă ai fi respectat procedurile de care în mod normal faci atâta tapaj și ai fi planificat acțiunea suplimentară peste 3-4 zile în loc de imediat.
Timpul necesar ca să se culeagă de pe jos și să se concentreze la ce-i așteaptă îl folosesc acum ca să se întrebe ce ai cu suflețelul lor, ce ți-a venit să-i ucizi în chinuri, ori cât merită să te mai suporte așa plin de hachițe și de fițe cum ești.
Presiunea suplimentară pe o structură care tocmai a devenit șubredă
Planificarea atent făcută, la care s-a muncit multe ore nu mai e bună de nimic. Intervine panica pentru că totul trebuie gândit de la început, de data asta într-un mediu neprietenos.
Șandramaua se clatină în fața incertitudinii, a nevoii de a performa excepțional în condiții incerte și a crizei de timp generată de cerințele noului proiect.
Lipsa de experiență în a parcurge noul drum
I-ai scos brusc de pe poteca pe care o cunoșteau foarte bine ca să-i duci spre țara de nicăieri pe o cale pe care ei nici măcar nu o intuiesc. Asta îi paralizează și îi face să se concentreze la orice altceva în afară de ce au de făcut.
Acum sunt preocupați doar de propria securitate, preferă să nu acționeze deloc ca să nu greșească grav, au uitat complet de existența și de nevoile clientului, invocă sprijinul divinității ca să depășească acest obstacol.
Limitările logistice
Cum nimeni nu a știut că o să mai vrei ceva în plus nu există la îndemână destule resurse. Materialele nu ajung, locul ideal pentru intervenție este ocupat. N-ai suficienți specialiști care să pună umărul la treabă.
Tehnologia gâfâie. Documentația rămâne de izbeliște. N-are cine să semneze noua înțelegere din punct de vedere tehnic, financiar sau al protecției juridice.
Toată lumea cântă după ureche iar clientul simte că ceva nu e în regulă. Vede disperare, confuzie în ochii profesioniștilor când el se aștepta să găsească acolo siguranță, încredere, convingerea că știu exact ce fac.
Dragă Prometeu amintește-ți te rog că mai binele este dușmanul binelui iar drumul spre iad este pavat cu intenții minunate!
Simplul fapt că ai puterea să iei decizii nu ar trebui să fie suficient ca s-o faci discreționar. Când puterea și rațiunea nu merg mână-n mână se vor naște monștrii pentru că cei mai slabi decât tine au nevoie de logică și coerență la nivelul lor de înțelegere, nu de tururi de forță băgate pe gât.
E bine să știi că oamenii au o capacitate limitată de se adapta schimbării pe care nu o înțeleg și care le complică viața degeaba. Dacă insiști pe calea asta se vor simți agresați, neapreciați pentru aportul pe care îl au la obținerea succesului și își vor trata sarcinile viitoare cu indiferență. Apoi, cu prima ocazie, vor pleca spre zări mai prietenoase.
Nu în ultimul rând află de la mine că există o limită până la care poți reduce timpul, atenția și grija arătată clientului înainte ca el să se simtă neglijat și să se ducă la competitorul tău. Forțeaz-o prea des și vei conduce foarte curând un business fără clienți.
Deci dragă Prometeu gândește-te bine când te apucă bravada sau cheful să sfidezi zeii. Odată și odată ei, zeii, își vor pune mintea cu tine și te vor răstigni pe un bolovan imens unde zilnic se va prezenta vulturul să-ți mănânce ficații.
Dacă nu mă crezi pe cuvânt uită-te în jur cu ochii larg deschiși și ai să vezi cât de mulți Prometei sunt deja încătușați pe stâncile deznădejdii. Și ei au procedat la fel ca tine doar că un pic mai devreme!