Instituția nevestei este coșmarul organizației

Omul are un business. Muncește de vreo 5 ani să-l facă mare și se descurcă foarte bine. Mai are mici probleme, niște reglaje fine amânate, angajați care ar vrea mai multă atenție, per total însă merge excelent.

De curând eroul nostru s-a căsătorit cu o doamnă de vreo 20 de anișori pe care o iubește sincer. Odată ajunsă patroneasă, tânăra a renunțat la vechiul job, căci personalitatea ei era terfelită de un șef stupid, iar colegii, invidioși, îi făceau viața amară.

Toate bune și frumoase. Există destui bani cât ea să stea acasă, să se apuce de împachetat fum, de numărat mioare, de un blog cu rețete vegane sau de orice altceva i-ar trece prin cap.

Numai că ambițiile sunt mai mari de atât.

Pisi, nu te apreciază nimeni acolo la serviciu. Tu muncești ca un sclav și ceilalți taie frunză la câini pe banii noștri. Ai nevoie de cineva care să țină cu tine. Să stea cu ochii pe nenorociții ăia ca să nu te fure. Eu sunt singura care te înțeleg cu adevărat pentru că te iubesc și vreau să ne meargă bine.

Asta zice mica prințesă ori de câte ori simte o breșă în sistemul lui de apărare. Până la urmă, el cedează. O aduce în firmă pe un post nedefinit, înființând astfel instituția nevestei. Tocmai a deschis larg cutia Pandorei și a făcut un pas imens către distrugerea sigură a prăvăliei.

De ce e nasol să-ți bagi nevasta-n organizație atunci când nu a fost acolo de la început, nu are vreo pricepere extraordinară în domeniu sau în direcții care aduc valoare afacerii?

Pentru că:

Va vedea altfel decât tine ce e de făcut

Vor apărea discuții în contradictoriu despre direcția și identitatea companiei. Își va dori să dezvolte alte produse decât tine. Va paria pe piețe noi în care nu crezi.

Va avea oamenii ei preferați, cu totul alții decât ai tăi. Va respecta și va promova principii și valori care ți se par nepotrivite. Se va uita altfel la clienți. Își va baza discursul pe puncte tari cu care nu ești de acord.

Nu-i este nici foame și nici frică

Îi va fi greu să-și găsească motivația. Știe că nu o vei da afară indiferent dacă produce bine, prost sau deloc. Că nu o vei judeca cu aceeași măsura ca pe ceilalți. Că vei face tot posibilul să o protejezi în orice circumstanță.

Pentru că vei evita să o contrazici, chiar și când bate câmpii, agresează sau nu are dreptate, va ajunge rapid să creadă că este perfectă și va abuza de poziția de nevastă, impunându-și punctele de vedere chiar și acolo unde ierarhia sau bunul simț nu i-ar permite s-o facă.

Îți va faulta autoritatea

Va spune colegelor povești despre tine în situații mai puțin fericite. Cum nu te-ai priceput să speli vasele, cum stai cu ușa de la șifonier stricată de 3 ani, cum i-ai bușit vecinului mașina-n parcare sau ai uitat cumpărăturile la magazin.

Nu vei putea să faci nimic când va pleca, în timpul programului, cu băieții la o bere sau cu fetele la cosmeticiană. Când vei vrea să-ți impui punctul de vedere va spune tuturor că o să-ți treacă și că te aducea ea înapoi cu picioarele pe pământ.

Va aduce businessul în dormitor și dormitorul în business

Petreceți prea mult timp împreună. Nu e sănătos nici pentru afacere, nici pentru relație. O să-ți spună Pisi în ședința de management iar acasă, înainte de cină, o să te întrebe de ce o protejezi pe Ioneasca. Nu cumva între voi e ceva…

Locul migrenei ca pretext va fi luat de discuțiile despre nesimțirea furnizorilor, customer service-ul care lasă de dorit, salariile prea mari sau prea mici, impozite, taxe, autorități, acte, rapoarte…

Vei fi nevoit să o minți

Mai devreme sau mai târziu vor apărea situații în care nu vei avea chef să știe exact ce se întâmplă și atunci vei ascunde sau  vei cosmetiza informații.

Când va afla, căci va afla cu siguranță, vor începe discuții interminabile despre încredere, împrejurările când ai mai făcut la fel, ce urmărești de fapt, etc.

Diferențele de vârstă, de o generație sau mai multe, nu fac decât  să agraveze neînțelegerile, să crească frecvența conflictelor, să îngreuneze găsirea soluțiilor.

nevasta

Pătuțul conjugal și businessul nu fac casă bună în 99% dintre cazuri. Asta nu-i împiedică pe cei care pretind că înțeleg asta să se plaseze din oficiu între cei 1% care nu vor avea nicio problemă și să ignore sfatul înțelept de a-și ține consoarta departe de compania pe care o conduc.

Din nefericire pentru ei realitatea îi obligă să-și revizuiască părerea în maxim două luni. Chiar dacă nu acceptă public că au greșit grav, acești antreprenori vor devenii adepții proverbului englezesc care zice că, dacă vrei să ai succes, să ceri sfatul soției, apoi să procedezi exact invers decât ți-a recomandat.

Instituția nevestei într-un business antreprenorial mic sau mediu aduce bătăi de cap majore, pe lângă beneficii nesemnificative. Îți recomand cu tărie să nu te complici cu așa ceva, dacă ți-ai propus să-ți pui visele-n practică sau să realizezi ceva măreț.