Gigi Becali – ciobanul cu psalmi

După ce Steaua a câștigat joi un meci și o calificare în care pe cinstite nimeni nu mai credea, Gigi Becali vine la Digi Sport 1 și-l laudă pe Isus pentru această realizare. Isus a dat bară pentru Ajax și tot el a dat goluri pentru Steaua. Isus și nu Tătărușanu a apărat excepțional două trei ocazii rarisime și un penalti. Nu determinarea jucătorilor și nici execuțiile de excepție ale lui Latovlevici sau Chiricheș au adus victoria ci dispoziția binevoitoare a lui Isus față de adoratorul lui preferat, Gigi. Păgânii care fumează droguri și vând sex pe stradă nu puteau să câștige în leagănul ortodoxiei românești, deși au mai făcut-o, ba chiar în repetate rânduri, de când se joacă fotbal în Europa.

Acum că totul s-a terminat cu bine geniul de business din Pipera, combinația optimă între ciobanul de câmpie și șmenarul ordinar care vindea bilete de film la suprapreț, își propune să împartă profitul întâmplării cu cel care l-a ajutat să răzbească. Deci, pac-pac, un milion donat la muntele Athos și două în buzunarul latifundiarului din Pipera. Probabil câte ceva pentru jucători și staff-ul tehnic și nimic pentru viitorul fotbalului românesc pentru că Becali nu iubește fotbalul. El iubește doar să se audă vorbind la televizor și să-l cunoască lumea, iar pentru asta fotbalul și Steaua au fost și încă mai sunt vehiculele perfecte.

Despre ce mai bătea câmpii ciobanul bâlbâit și incoerent în noaptea succesului Stelei? Despre condamnarea lui pentru sechestrare de persoane, despre PNL și nedreptate care i s-a făcut lui, mărețului Gigi, de fi privit ca o măsea stricată în partid, despre Johannis care nu a realizat nimic în viață comparat cu Mesia de Pipera. Și ce ne spunea europarlamentarul analfabet? Că dacă Steaua a eliminat Ajax-ul înseamnă că Becali este nevinovat pentru sechestrarea hoților. Simplu și absolut logic chiar și pentru procurorii din România care oricum nu se împiedică prea des de lege. Că dacă Johannis ar putea să fie prim ministru Gigi ar trebui să fie împărat. Că dacă partidul i-ar fi înțeles geniul l-ar fi numit succesorul lui Antonescu. Că Gigi aduce bani gratis din fotbalul european pe care-i investește în biserici spre deosebire de primarul Sibiului care, lipsit de imaginație, creează locuri de muncă.

Ce legătură au toate astea cu fotbalul sau cu victoria Stelei? Niciuna! Ce-a făcut reporterul televiziunii de sport? A lăsat escrocul imobiliar să bată câmpii în legea lui pentru că, analfabetul bigot și cu bani, este un model al zilelor noastre și aduce audiență.

Cred că Gigi este un nebun furios care are o nevoie bolnăvicioasă să se audă vorbind și să fie adulat de popor. Își imaginează că deține adevărul absolut, că este un sfânt. Chiar și când face acte de caritate de o generozitate aiuritoare, o face tot pentru el și pentru recunoașterea din partea celor ajutați și a comunității. Nu cred însă că va mușca trecătorii de nas pe stradă, nu în viitorul apropiat. A pus fotbalul pe un loc marginal în mintea lui și, pentru că nu poate să țină nimic secret, o spune în gura mare. Crede cu tărie și sinceritate că este un model pentru tânăra generație și un mare om de stat și nu-ar fi nimic periculos în asta atâta timp cât numai el și o mică parte dintre atârnătorii lui au convingerea asta. Așa o fi?