Imunitate, incompetență și justiție – povestea lui Ernst Strasser

Ernst Strasser este un austriac. El și țara sa ne spun o poveste cu tâlc. Fost ministru și eurodeputat conservator, Strasser a fost judecat și condamnat, de curând, la patru ani de închisoare cu executare pentru acte de corupție. Procesul a pornit de la capcana întinsă, în primăvara lui 2011, de jurnaliștii de la Sunday Times, lui și altor europarlamentari, între care românul Adrian Severin. Ziariștii s-au prezentat drept lobby-iști și le-au propus acestora să promoveze amendamente la legislația europeană în schimbul unor sume ce mergeau până la 100 000 de euro. Ofertă de nerefuzat, dacă simți că viața merită trăită intens, la marginea legii sau dincolo de ea.

Ce-i separă pe austriac de român și Austria de România? Spre deosebire de Severin al României, Strasser al Austriei a demisionat din Parlamentul European, iar acasă a fost judecat cu celeritate – un termen din jargonul juridic pe care numai un magistrat de anvergura și prestigiul lui Dănileț îl poate explica. Spre deosebire de colegul conservator, Severin a refuzat să părăsească PE. Astfel, deși a pierdut imunitatea formală, a rămas imun la etică, bun simț și alte fleacuri de-astea. Ieșirea din PSD și grupul socialiștilor sau încadrarea sa în clasa jigodiilor politice de prim rang sunt doar pierderi simbolice. Indemnizația grasă de la PE a fost conservată, ca și – de ce nu – posibilitatea de a-și trafica în continuare influența.

DeNeAua lui Morar a pornit pe urmele lui Adilă Arghirofilă și i-a mai descoperit o bubă, evaluată la peste 400 de mii de euro. Au trecut aproape doi ani de la debutul investigațiilor. Ipocrit, Severin se arată deranjat de faptul că ancheta trenează, iar el nu poate scăpa, odată, de suspiciunile neîntemeiate care planează asupra sa. Păsuit nemeritat de o procuratură șchioapă și chioară, integrul nostru reprezentant în PE beneficiază de un răgaz ce-i permite să ia la interpelări Comisia Europeană, suspectată că se interesează doar de mersul cazurilor românești de corupție ce țintesc adversari ai lui Băsescu. Chiar așa să fie, s-a găsit „justițiarul” care să-l apuce de guler pe Barroso!

Povestea lui Strasser vorbește despre noi. Despre nesimțirea unui ales de-al nostru la PE, despre supra-imunitatea pe care unii asemenea lui și-ar dori-o, deși nu o mărturisesc, despre incompetența procurorilor, a căror castă nu e capabilă să degaje doi profesioniști independenți care să-i conducă și, în general, despre găunoșenia unui sistem, cel judiciar, supravegheat de un CSM controversat, bântuit de fantoma lui Băsescu și împărțit în găști.

Părerea lu’ Stoicul