Respectă-ți promisiunile

Fă ce ai promis este un concept simplu adesea omis de cei care conduc echipe sau organizații pur și simplu pentru că nu-i înțeleg puterea și nu-i resimt imediat urmările extrem de negative.

Așa se face că vezi companii în care promisiunile neonorate și minciunile sunt la ordinea zilei iar relațiile dintre colegi ajung să se bazeze pe neîncredere și suspiciune.

Cum poți să eviți efectele nefericite ale promisiunilor mari sau mici neonorate lucrând asupra aspectelor pe care le poți controla:

Promite mai puțin și să fă mai mult. Nu este nevoie să trâmbițezi mereu tot ce ai de gând să faci. O parte din planurile pe care le ai astăzi vor fi amânate sau de-a dreptul anulate și astfel, oamenii care vedeau în ele oportunități personale se vor simți înșelați de tine, cel care ai anunțat cu emfază că ai să faci…

Refuză când e cazul. Dacă nu poți să spui nu în mod natural, învață totuși să-l spui cumva pentru că lipsa unui refuz ferm este adesea interpretată ca o aprobare tacită.

Un CEO care nu avea nici un gând să umble la salariile angajaților într-un viitor previzibil, a ales să se uite în altă parte și să nu zică nimic când managerii din subordinea lui deschideau subiectul.  Rezultatul a fost că în liniile 2 și 3 a ajuns mesajul că se va face o mărire în următoarele 6-8 luni.

Când termenul a trecut și nu s-a materializat minunea toți membrii echipei de management au fost catalogați ca incapabili să livreze ce au promis iar CEO-ul nostru ca părintele manipulării.

Nu te păcăli singur spunându-ți că ai să faci ceea nu vei putea din lipsă de timp, resurse sau motivație.

Chiar dacă este o tema pe care o poți duce singur la capăt nerealizarea ei îi va influența și pe ceilalți iar tu vei trăi frustrarea obiectivelor neîndeplinite. Imaginea ta va avea de suferit. La fel și moralul tuturor. Sau încrederea oamenilor în tine!

Nu te angaja la ceva ce știi sigur că nu ai să faci numai ca să scapi de gura mare a celui care te presează. El va considera că ai făcut o promisiune neonorată iar tu, odată ce ai luat-o pe calea asta te vei lăsa purtat de val și vei continua să promiți aiureli. Lipsa de feedback despre neseriozitatea ta nu este un indiciu că ești pe calea cea bună.

Oamenii contorizează atent tot ce promiți și nu faci și te evaluează corespunzător. Le oferi gratuit scuze ca, pe viitor, să nu-și respecte promisiunile pe care ți le fac.

Vorbește mai puțin pentru că în felul acesta riscul să pară că ai promis lucruri este redus.

Chiar și analiza unor scenarii alternative poate fi înțeleasă ca un set de promisiuni de către cei care ascultă cu jumătate de ureche sau sunt interesați să se agațe de orice pretext ca să-și susțină punctul de vedere. Când vorbești încearcă să folosești cuvinte și formulări care să fie cât mai puțin interpretabile.

Mulți manageri o dau de gard fără să fie rău intenționați. Pur și simplu le lipsește atenția când își dau drumul la gură și disciplina de a face ceea ce au zis.

E ușor să promiți și mult mai greu să te ții de cuvânt dar dacă vrei să fi un lider este absolut necesar să câștigi și să menții încrederea celor cu care lucrezi. Iar asta înseamnă să-ți respecți promisiunile.