Grecia noastră cea de toate zilele

Am revenit recent din Grecia după o excursie de 2 săptămâni cu mașina care a însemnat peste 3000 de km, zeci de plaje, localități mai mult sau mai puțin turistice, soare și mare. Ca întotdeauna la prietenii noștri greci a fost o vacanță pe cinste care și-a meritat toți banii și eforturile de a descoperi locuri noi.

Știam povestea disciplinei financiare a grecilor așa că mi-am umplut buzunarele cu cash-ul necesar. De amorul artei mi-am propus însă, și am reușit, să întreb absolut oriunde aveam ceva de plătit, dacă pot achita cu card-ul.

Răspunsul a fost peste tot NU. Cu excepția supermarketurilor. Nu poți plăti hotelul, nu poți închiria o barcă sau o mașină, nu poți achita nici masa-n cârciumă sau orice nimic cumperi în magazin.

Știam că poți să plătești electronic măcar benzina. Mă opresc deci într-o benzinărie, de rețea, alimentez mai iau un biscuit și un suc plus niște ulei de motor. Ajung la casă, întind card-ul. Grecul se uită nemulțumit la mine și-mi spune într-o engleză foarte bună – numai benzina se poate plăti cu card-ul prietene, restul cash…

I-am spus liniștit că renunț să cumpăr de la el dacă nu mă lasă să plătesc cu card-ul. I-am mai zis că are destui clienți care îi plătesc benzina cash și că-și poate acoperi în felul asta neplăcerile fiscale generate de obrăznicia, ignoranța și încăpățânarea mea…

A zâmbit și a acceptat. Era băiatul patronului așa cum reieșea din pozele generos întinse pe un panou deasupra casei de marcat și învăța să facă bani, fără taxe, fără impozite și fără să-și bată capul cu nevoia sau dorința clientului.

Majoritatea grecilor sunt pe cât de simpatici, pe atât de nepăsători și ineficienți. Îți zâmbesc frumos dar par să-ți facă o favoare când te servesc și se vor ocupa mereu de rezolvarea propriilor probleme sau nedumeriri înainte de a consuma un sfert de neuron în beneficiul clientului.

Iată, în loc de încheiere părerea lui Papandreu despre Grecia și democrație. Nu mi-e clar dacă nu speră ca abordarea diferită a majorității cetățenilor europeni să susțină nesimțirea și nepăsarea grecilor pe termen mediu și lung. Tu ce crezi?