Nu businessurile dau greș, ci liderii lor

Conduci organizația, ești mândru de tine și de realizările tale. Abia ai fost pus acolo. Oamenii vor să porți povara și responsabilitatea rezultatelor. Tu deocamdată îți tragi sufletul, ești căzut în butoiul cu auto-admirație, te îmbeți de putere, îți flexezi lent mușchii.

Crezi că ești alegerea perfectă și că vei reuși să depășești constant așteptările șefilor și subalternilor tăi. Îți place de tine pentru că nu greșești niciodată, iei cele mai bune decizii și, desigur, știi tot ce este nevoie ba chiar mai mult.

Ți se cuvine atenție, ascultare, spunere. Ești hotărât să faci tot ce este necesar să le obții. Ce noroc pe toată lumea că exiști ca să duci compania pe nemaivisate culmi de glorie.

Cine nu vede la fel ca tine sau are păreri diferite este doar dușmănos, orbit de invidie și răuvoitor.

Oricât ar părea de ciudat mulți manageri ajunși în funcția de CEO cred că poziția de conducere pe care au reușit să se cocoațe este recunoașterea supremă a calităților lor excepționale și că, de aici încolo, nu mai au nimic de îmbunătățit, de învățat sau de dovedit.

Această atitudine scoate în evidență aroganța, naivitatea și suficiența omului lovit de avansarea ierarhică și demonstrează că nu a înțeles niciodată cum funcționează sau cum se conduce o organizație.

Poziția de manager general presupune că ai influență, putere, mandat pentru decide încotro se îndreaptă businessul și, în același timp, cea mai mare responsabilitate asupra rezultatelor și culturii companiei.

Ești totodată și cel mai expus riscurilor pentru că ar trebui să-ți asumi și tot ce merge rău, nu doar succesele așa cum ți-ar plăcea și cum încerci fără succes să faci.

Cu cât organizația este mai mare și mai complexă cu atât nevoia ta de a învăța și de a te dezvolta permanent pentru a putea fi eficient în rezolvarea preocupărilor este mai mare.

Liderii care nu cresc și nu-și îmbunătățesc continuu abilitățile sunt în cele din urmă înlocuiți de cei care o fac.

Credința în propria infailibilitate este calea cea mai rapidă spre  dezastru. Consecințele deciziilor tale nu vor fi aceleași dacă conduci legat la ochi și cu urechile astupate sau cu mintea deschisă. Dar vor exista și te vor costa.

Cei care te-au numit în funcție pot să-și accepte, la un moment dat, greșeala de recrutare pe care au făcut-o când ți-au oferit funcția și vor prefera să o facă decât să-ți susțină ignoranța și suficiența pe termen nedefinit.

Vei afla astfel că este mai ușor să ajungi în frunte decât să te menții acolo. Vei învăța din această experiență că este mai important să analizezi situația așa cum este și să acționezi în consecință decât să o ”vopsești” așa cum ți-ai dori să arate și să fii contemplativ.

Ești cu adevărat apreciat dacă te străduiești să atingi țintele propuse și nu dacă încerci să demonstrezi că ai dreptate oricare ar fi adevărul. Oamenii din echipa ta au nevoie de îndrumare și ajutor din partea ta, nu de micromanagent și control.

Și încă ceva, ”nu businessurile dau greș, ci liderii lor”.