Ajutor, nu-mi mai place job-ul meu

M-am săturat de jobul meu actual și vreau să plec acum. Cum unde? Oriunde oi vedea cu ochii numai să nu mă mai întorc în cocina aia…

Aud asta cel puțin de 2 ori pe săptămână și, cu tot respectul pentru oful și năduful celor care mi-o spun, nu leșin de milă sau de înțelegere pentru situația lor pentru că au avut cu siguranță suficiente semnale pe care le-au ignorat grațios, înainte să vină picătura care a umplut paharul.

Pentru a-i ajuta un pic pe cei care s-au săturat de jobul lor și vor să facă o schimbare imediată iată câteva lucruri pe care nu ar trebui să le omită din calcul când vor decide să facă pasul:

Să adune suficiente informații relevante. Asta presupune că, în afara de informațiile despre ce urmează să faci și cum se va măsura succesul tău, ar trebui să te asiguri că te potrivești cultural cu noua organizație și ai un șef direct cu care poți să lucrezi fără să-ți blestemi viața de 800 de ori/zi.

Să nu ia decizia bazându-se doar pe pachetul salarial pentru că au șanse imense să nimerească într-un loc de muncă care nu le oferă deloc satisfacții sau oportunități. Pot de asemenea să dea peste colegi care să le facă viața un coșmar și să le lipsească respectul sau încrederea de care au nevoie ca să obțină rezultatele dorite.

Să nu plece pentru că urăsc vechiul job ci să o facă pentru că le place și îi motivează cel nou. Când te concentrezi să scapi cu orice preț de locul în care ți se pare că ești blocat ai toate șansele ”să scapi de dracu’ și să dai de ta-su.” Mai mult, în loc să cauți ce e mai bine pentru tine și cariera pe care ți-o propui vei ajunge să gestionezi o serie nesfârșită de crize de job.

Să nu-și supraestimeze nici capabilitățile profesionale și nici capacitatea de adaptare la un nou rol pentru că asta nu va face decât să-i încurce și să prelungească procesul de integrare. Când nu vor reuși să atingă etapele de parcurs vor începe să vadă o problemă în noua companie, în colegi sau în lipsa de claritate a cerințelor managementului ceea ce-i va face stresați și nefericiți.

Să nu ignore ce pot face pe termen mediu și lung pentru că oamenii care fac cu adevărat treabă nu-și schimbă joburile precum șosetele. Toți recrutatorii și angajatorii știu asta și se feresc să-i angajeze pe cei care trec anual de la un job la altul chiar mai mult decât ar fi cazul pentru că mai nimeni nu ține cont încă de scurtarea drastică a timpului petrecut într-un singur job (acum este de 2 ani in USA).

Deși pare evident că e cu mult mai sănătos pentru tine să-ți faci conștiincios temele înainte să accepți orice ofertă de serviciu, mulți candidați se lasă orbiți de grabă de a schimba, de un pachet salarial generos sau de aparența de strălucire a noului angajament.

În felul acesta cariere cu potențial mare de succes se duc de râpă pentru că alegerea noului job s-a făcut mai degrabă la întâmplare decât luând în calcul criteriile care sunt cu adevărat importante ca să te descurci cu brio cel puțin pe termen mediu.

Du-te într-o nouă poziție pentru că te interesează proiectele de acolo, pentru că ai posibilitatea să te reinventezi, pentru că poți să spargi plafonarea sau  pentru că ai nevoie să schimbi mediul în care simți că nu-ți sunt recunoscute meritele. Nu pleca doar pentru că te-a pișcat puțin plictiseala sau cineva te-a călcat accidental pe bombeu. Te joci cuviața ta!