Jobul potrivit

Unde te uiți vezi oameni care-și caută cu disperare un job. Când tragi cu ochiul în curtea companiilor constați că și ei își caută cu fervoare angajați și se plâng că nu găsesc ce le trebuie.

Există o grămadă de motive pentru care companiile nu găsesc candidații potriviți, cel mai important fiind propria lipsă de imaginație și flexibilitate în raport cu criterii de selecție care le fac mai mult rău decât bine, cum ar fi experiența în domeniu.

Să vedem astăzi câteva motive pentru care căutătorii de serviciu ar trebui să-și depășească disperarea și să refuze angajamentul care li se oferă pentru că nu e jobul potrivit și în loc să-i ajute le distruge viitorul:

Angajatorul dă din casă ”povești de groază” despre oamenii din firmă. De exemplu ”mă bizui pe tine să preiei sarcinile lui Gigel astfel încât să-l trag pe dreapta pe idiot și să-l dau afară când găsesc primul pretext”. Poți să fii sigur că în organizație există probleme grave care te vor afecta și pe tine cât de curând.

Șeful funcțional nu știe să-ți explice ce urmează să faci, ce așteptări are de la tine sau cum veți măsura succesul. În lipsa unei descrieri oricât de rudimentare a cerințelor și a granițelor mandatului care ți se oferă te expui unor riscuri majore când accepți să lucrezi acolo.

Nu există nicio cale previzibilă de a avansa din jobul pe care urmează să-l accepți. Dacă cei care te intervievează sunt surprinși când ridici această problemă ai șanse mari să ajungi într-o poziție care e o fundătură de carieră.

Lipsa de chimie cu viitorul tău șef contează din greu pentru că nu vei reuși să depășești această problemă zilnic pentru mult timp. În plus dacă ție nu-ți place de el, este o șansă bună ca nici lui să nu-i placă de tine chiar dacă este de acord cu angajarea doar ca să ocupe poziția liberă din schemă.

Valorile și principiile diferite sunt poate cel mai puternic motiv să nu accepți jobul. Dacă ești un operator mai degrabă independent, obișnuit să fii evaluat pentru rezultate și nu pentru timpul petrecut degeaba la job sau respectarea regulilor tâmpe, este foarte probabil să ai probleme maxime în cel mai scurt timp într-o organizație puternic orientată spre ”compliance”. Jobul potrivit pentru tine nu este într-o companie a cărei cultură nu te reprezintă.

Oricât de mare este presiunea să lucrezi undeva ai în vedere că dacă organizația nu ți se potrivește sau jobul găsit presupune să faci compromisuri majore cu tine însuți îți vei transforma viața într-un iad și vei fi blocat pentru o bună bucată de vreme într-o poziție pe care nu ți-o dorești și care nu te ajută cu nimic să progresezi. Asta te va afecta atât de puternic încât s-ar putea răsfrânge chiar asupra sănătății tale sau a calității vieții de familie.

Pe tine ce te-a făcut să refuzi jobul care ți s-a oferit?