Orice ai face vei fi criticat. Pentru că există mereu cineva care știe altfel, refuză să gândească sau are o agenda diferită. Plus că apare câte un binevoitor aflat complet în afara subiectului dispus să-ți transmită prețioasele lui judecăți de valoare.
Fie că te ascunzi în gaură de șarpe sau pășești apăsat în lumina reflectoarelor vei da peste Omul Mai Priceput Decât Oricine În Treburile Altora care-și va proiecta asupra ta veninul, frica, insecuritatea, autosuficiența, dragostea pentru mediocritate și status quo.
Ca urmare îți recomand să nu cauți aprobarea unanimă deoarece este o himeră.
Hotărăște-te doar, dacă vrei să fii cunoscut pentru ceea ce ai creat, gândit, croșetat sau preferi să fii ignorat pentru că taci înțelept și prudent de teama bocitorilor profesioniștii.
În cazul în care ai decis să-ți asumi niște riscuri, să ieși din bezna anonimatului, să-ți exprimi și susții punctul de vedere îți recomand să:
Îți urmărești visul pentru că numai așa vei putea să-ți menții determinarea pe termen mediu și lung.
Nu uiți cine ești sau încotro te îndrepți. Îți construiești relații trainice, durabile cu oamenii din viața ta care merită.
Îți respecți principiile și valorile. Înveți să te adaptezi și să zici mulțumesc chiar dacă îți vine greu să o faci.
Să aștepți, în speranța că pe viitor va fi mai bine, fără că tu să faci ceva pentru asta, este complet inutil.
Te implici, să arăți că-ți pasă de ceilalți, de nevoile lor. Asculți cu atenție și răbdare până când ți-e clar ce dorește să-ți transmită interlocutorul.
Îl încurajezi și îi oferi suportul tău. Nu judeci, nu dai verdicte. Ești politicos, îndatoritor, te străduiești să ai relații bune cu toată lumea.
Ești cinstit, autentic, nepărtinitor. Nu te ascunzi sub pat când trebuie să iei decizii rapide cu informații puține.
Îți asumi responsabilitatea, nu arunci pisica moartă-n curtea vecină.
Comunici mult, deschis și transparent. Spui ce ai de zis atunci când este nevoie.
Îți bazezi mesajul pe faptele observate, îți asiguri interlocutorul că te concentrezi la soluții, nu ești la vânătoare de vrăjitoare, deci nu cauți vinovați.
Îți verifici presupunerile înainte de a le lua de bune. Întrebi până înțelegi exact ce se așteaptă din partea ta și clarifici din start dacă poți sau nu să te ridici la înălțimea speranțelor investite în tine.
Ajuți oamenii să fie mai buni lăudându-le realizările, recunoscându-le meritele și arătându-le încredere.
Stai alături de ei până-și depășesc temerile și-și regăsesc pasul. Pui pe picioare echipe astfel încât fiecare membru să-și poată valorifica punctele tari.
Nu stabilești obiective nerealiste, nu strângi șurubul doar pentru a demonstra de unde răsare soarele.
Pentru obținerea unor rezultate excepționale te bizui pe încredere, pe dorința fiecăruia de a dovedi că poate și pe priceperea lui, nu pe reguli multe, restrictive, inutile.
Împărtășești ceea ce știi fără să aștepți ceva în schimb. Informația nu însemnă putere când o ții pentru tine așa cum cred managerii rudimentari, ci când o au toți cei care trebuie să o prelucreze pentru a duce echipa la un rezultat mai bun.
Înveți mereu de la cei cu care lucrezi indiferent dacă-ți sunt subalterni, colegi sau șefi.
Când tu ești profesorul vorbește relaxat, nu scăpa din vedere scopul, dă exemple, povestește cu umor lecțiile acumulate în urma succeselor sau eșecurilor trecute.
Pune accentul pe ce merită perfecționat, nu pe cât de deștept, frumos sau harnic ai fost tu. Nu oferi rețete, ci obișnuiește omul să-și folosească eficient gândirea, experiența, judecata, să-și întărească încrederea în forțele proprii.
Încearcă să nu fii niciodată cel care critică sau distruge pentru a se afla-n treabă pentru că nu ai nimic de câștigat comportându-te astfel.
Probabil că vei reuși să-ți păstrezi cumpătul dacă-ți pui mai des întrebarea unde îmi propun să ajung folosind intimidarea sau respingând din oficiu schimbarea.
Fiind criticul de serviciu, alungi din viața ta ideile noi, scurtăturile geniale și inovațiile folositoare. Mai mult, îi faci să te ocolească pe toți cei cărora le calci în picioare ideile, munca, dorința de a îmbunătăți.
Când tu ești cel agresat și decizi să răspunzi atacurilor bocitorilor profesioniști fii calm, amabil și arată-te dispus să-i ajuți să înțeleagă mai bine sau să-și atingă scopurile legitime dacă există vreunul.
Evită să te justifici, să te aperi, să le dai dreptate sau să-i contrazici pentru că dacă intri în cocină te mănâncă porcii. Și încă ceva. Nu te abate din drum!
Pe oriunde ai lua-o vei da de unul care știe mai bine, te consideră tâmpit, mărginit sau răuvoitor. Ignoră-l!